• Krimi
  • Ske det som måste ske …

SKE DET SOM MÅSTE SKE …
KJELL E. GENBERG


Hustrun till en forskare hittas en iskall februarinatt skjuten på övervåningen till ett hus i Hudiksvall kort tid efter att mannen rest på en expedition till Sydamerika. Fönstret i det rum där hon ligger är öppet och hon är genomfrusen. Fallet kompliceras av att rummet är låst från insidan och polisen hittar inga andra utgångar.
    Kommissarie Paul Rademan och hans fru Viveka Soidre är på väg att separera. När Rademan bryter grovt mot reglementet tvingas han ta time out. Ska hans ersättare, kriminalinspektör Katarina Solberg och hennes grupp, kunna reda ut fallet med den döda i det låsta rummet?
 

Boken ingår i serien om X-gruppen som nummer 5

Om boken

SKE DET SOM MÅSTE SKE 
Sep 3rd, 2022 | By ansvarig | Category: 2022-09 sep, Recension
Av Kjell E. Genberg
Arx Förlag, 2022
ISBN 978-91-88893-40-6, 211 sidor

En boktitel som andas fatalism, ” Que Será, Será…” och en berättelse som startar i moll. Viveka Soidre bestämmer sig för att separera och lämna sin make kommissarie Paul Rademan. Pauls alla farhågor om snutäktenskap besannas och han tar det mycket hårt. Paret gifte sig en dramatisk dag i Ljusdals kyrka där en efterlyst mördare höll på att sabotera bröllopet. Den dagen vann kärleken och jag skrev i min recension av bok nummer två Leva och dö i Norden: ”Sex dödsfall och ett bröllop hinner vi med under läsningen. Bröllopet blir en ljuspunkt bland alla grymheter som drabbar invånarna i X-länet.” Då var det bröllopsmarsch och fest, nu är det fylla, ångest och skilsmässa. 

Författaren byter tempo och vi får se kommissariens uppgång (böckerna 1–3 i serien) och fall i bok nummer fem. Som ledmotivet till boken säger: ”Ske det som måste ske… what ever will be, will be…”
DNs skribent Lotta Olsson hade ett intressant resonemang om typiska deckarschabloner som används flitigt, t.ex. polisernas arbetsmiljö och privatliv. Våra liv består av schabloner och förebilder. ”Schablon är en mall som används vid olika slag av hantverks- och konstformer, t.ex. måleri och textilt konsthantverk.” (Wikipedia). Vi använder schabloner när vi recenserar böcker eller skriver kriminalromaner så det är inget fel i att använda schabloner så som de används här. Typiska eller atypiska schabloner, men jag har fastnat för några karaktärer i X-serien: Paul, Viveka, Katarina, Adin. Lite diskret PK erotik hinns även med när författaren tecknar Katarinas porträtt. Det är spännande att följa huvudaktörernas öden genom böckerna när man blir fäst vid karaktärerna.

I varje bok i X-serien utreder polisen ett par kriminalfall, oftast mordfall. I denna bok är huvudspåret ett s.k. mordfall i ”låsta rummet”. Utredningen kompliceras av att rummet är låst från insidan och polisen hittar inga utgångar eller ingångar. Fönstret till rummet var öppet förvisso, men det visar sig vara omöjligt att ta sig in eller ut genom fönstret.  Det öppna fönstret förvandlar rummet som är brottsplatsen till ett kylrum.

Det låsta rummet, även kallat “det slutna rummet” är en speciell subgenre inom deckarlitteraturen. Jag kan inte bedöma hur pass bra KEGs version rankar sig mot motsvarande alster i branschen eftersom jag inte har läst så många ”slutna rum”-gåtor. Spännande och klurigt är det i alla fall. Fallet är så knepig att andra fall kommer in rätt sent i romanens berättelse, någonstans på sidan 138 om jag räknat rätt. Det var snällt av författaren att ta en andra tråd lite senare i berättelsen för den första röda tråden håller läsaren och poliserna väl sysselsatta första halvan av boken.

Romanen avslutas med en vemodig serbisk folksång ”Lane Moje” från melodifestivalen 2004, framförd på en skolfest av polisen Adin. Det är en vacker kärlekssång som avslutar det hela med en stämning i moll, tyckte jag.  Det är något med den sorgfulla tonen som tilltalade mig denna gång.

En stark uppföljning av tidigare romaner och vi är bara halvvägs på vår resa. Jag blir ständigt förvånad över hur mycket bra och spännande fall som KEG lyckas ”klämma in” i den långa serien om X-gruppen.  Det finns fem böcker till att se fram emot!
P. S. Jag tar mig friheten att använda författarens egen förkortning av hans namn Kjell E. Genberg = KEG eftersom jag råkade stava hans efternamn fel en gång i en av mina recensioner. Kjell har haft KEG som signatur ända sedan han var skribent på Hälsinge-Kuriren på 50-talet.

ANDRÉ LOUTCHKO

Finns även som ljudbok