Mora stenar

ULF BROBERG & PETER LUNDSTRÖM 


Mora Stenar är den åttonde boken om poliserna på rikskriminalen, Säpo och Uppsalapolisen. Även om de tre första böckerna Iskallt Våld, Ondskans Väg och Rättarens Tid sammantaget berättar en avslutad historia, kan man säga
att berättelsen fortsätter i Mannen från Tenhult, Brytpunkt Uppsala, ICE, Bödelns leende och nu i Mora Stenar, på det sättet att det i stor utsträckning är samma poliskollektiv som figurerar och kanske ibland samma kriminella som skymtar i bakgrunden.
    Mora Stenar är en rastplats på E4 in mot Uppsala söderifrån. Namnet kommer sig av ett närbeläget minnesmärke efter den tid då svenska kungar kröntes på just Mora Stenar.
    Romanen handlar om stölder från lastbilar, en brottslighet som är kopplad till betydligt grövre brottslighet. En annan kriminalitet som drabbat samhället de senaste åren, är brott som begås av papperslösa, ensamkommande flyktingar.
    I romanen försöker författarna bena ut vad det kan handla om. Flyktingar som redan från ankomsten till Sverige vet att de inte kommer att få stanna och som därför kanske inte har så mycket att förlora.

FINNS HÄFTAD, E-BOK OCH LJUDBOK

om boken

Historien plockar upp trådar från tidigare böcker, men Mora stenar kan mycket väl läsas fristående. Författarna har stor kunskap om polisarbete och räddningstjänst vilket tydligt märks i boken.

 Charlotte Lilja,  BTJ-häftet nr 15, 2018.