• Krimi
  • Inte ens döden är din egen

Kjell E. Genberg
Inte ens döden är din egen

 



Den stora hembygdsfesten i Bjuråker pågår för fullt när man hittar en strypt asiatisk flicka på den oansenliga holmen Lillön i Norrdellen. En
ung bedragare beskyller en minister för spioneri vilket får Säpo att ingripa i Hudiksvallspolisens utredning för att till sist finna anklagelsen falsk.
Men något skumt försiggår i trakten. Partydrogen kokain börjar få fäste. Kan detta ha något att göra med att en polis blir beskjuten och att en
mördad man hittas i ett ödehus? Fallen kulminerar med ett våldsamt tillslag mot en känd hälsingegård.


Detta är nummer 6 i serien om X-gruppen

recnsioner

Dast Magazine 8 dec 2022
INTE ENS DÖDEN ÄR DIN EGEN 
Dec 8th, 2022 | By ansvarig | Category: 2022-12 dec, Recension
Av Kjell E. Genberg
Arx-förlag, 2022
ISBN 978-91-88893-41-3, 
 219 sidor

Jag har tidigare nämnt att min upplevelse av X-serien kunde liknas vid en ballongfärd över Hudiksvall med omnejd. I nya boken fortsätter flygfärden (på riktigt) över Hudik, Bjuråker och Norrdelen fast med en drönare. Drönaren är en mycket tidsenlig detalj i miljön av Knätofsfestivalmiljön. För i första kapitlet skildras en hembygdsfest i Bjuråker. En drönare registrerar ett märkligt fynd på en öde ö – Lillön. Drönarpiloten och polisen Kalle Westin hittar med hjälp av en drönarkamera en kvinnokropp. Detta blir en upprinnelse till intrigen i bok nr 6 i X-serien. Mordfallet i närheten av hembygdsfestivalen är bara början och snart är vi inne i en polisutredning av konspirationsteorier med kopplingar till Kina. Säpo, kokainsmugglare, penningtjuvar och korrupta statstjänsteman är andra ingredienser i Inte ens döden är din egen. Med andra ord har Katarina Solberg och co mycket att göra för att återställa ordningen i Hudiksvall och omkringliggande områden.

När man följer en serie som denna blir man påtagligt varse om olika stämningar som genomsyrar de olika volymerna. Den här gången fäste jag mig vid fyra olika saker som jag tyckte var specifika för den sjätte boken:
Humör – gott humör präglar hela berättelsen. Bok nr 5 kännetecknades av vemodig stämning i moll, upplevde jag. Förstämning var berättigad förstås och passade väl med handlingen i föregående del. Uppfriskande med annorlunda tonart i denna kriminalroman.

Språket. Exempel på Delsbomål som KEG spetsade historien med gillade jag starkt. Alla dessa dialekter som är på väg att försvinna enligt experter (”Dialektdöden sveper över Sverige”). Mycket underhållande inslag och en viktig och udda detalj med mycket lokalfärg.

Pulp-samlar-referenser. En blinkning till kiosklitteratur och kioskdeckare (pulp fiction) som populära ”litterära kanoner” finns med i handlingen. En av bifigurerna i berättelsen är professor i sinologi som samlar på Manhattan-deckare. Det är en kul detalj. Jag minns mina unga år när man hade några kronor på fickan och skulle välja mellan James Hadley Chase’s Manhattan och Matt Jades (KEGs pseudonym) västernböcker i lokala kiosken. (Fast västernhjälten Hogan vann för det mesta men ibland blev det en Manhattan eller EdMcBain bok också.) Karaktären Katarina Solberg handlar ett sällsynt exemplar av Manhattan på ett antikvariat till professorn som hon blir småförtjust i. För fördjupning i ämnet rekommenderar jag förträfflig analys av Manhattan och EdMcBain av Björn Vinberg i Dast. [Pulpsamlare i Sverige]

Och ”número cuatro” är formgivning av Karin Stangerz. Jag tror att jag tidigare använde uttrycket ”minimalistisk retro” för att beskriva seriens grafiska design. Denna är seriens stiligaste utgåva, enligt mig. Mattsvart bakgrund och stark röd text med ordet “döden” i fokus. Så enkel, konsekvent och uttrycksfull form som passar väl till kriminalromanens genre.

Jag har uttömt alla superlativer jag har i mitt ordförråd vad gäller X-serien. Det är spännande lektyr, det är bra skildring av polisiärt arbete och ett minnesvärt galleri över huvudpersoner. Böckerna är ju också en tidsmarkör om tillståndet i vårt land. Så jag väljer X-gruppen framför amerikanska kriminalromaner en gång till i mitt liv.

ANDRÉ LOUTCHKO

Blaskans vänner 12 jan 2023
 
Anmälan av Kjell E. Genbergs Inte ens döden är din egen, Arx förlag 2022.

Att hoppa in i bok nummer sex, i en serie om tio, om ett grupp mordutredare, är lite som att finna sig på plats vid en familjebjudning av idel obekanta. Man får, bokstavligen, läsa sig till deras personligheter, inbördes relationer, historia.

Jag har läst Inte ens döden är din egen, av Kjell E, Genberg, ur serien X-gruppen. X-gruppen för att, som författaren kommenterar i det korta förordet, ”en serie bör heta något”, just bokstaven X vald för att utredarna håller till i Hudiksvall, i Gävleborgs län med länsbokstaven X.

En ung asiatisk kvinna hittas död i närheten av en hembygdsfest. Ganska snart därefter påträffas en död man i ett ödehus. Till en början ser Hudiksvallspoliserna ingen koppling mellan morden. Dock; sambandet växer fram gradvis. Och det hela rör sig om komplicerat mönster att lyfta ur dunklet, ett mönster med internationella förvecklingar som tar Säpo till Hudiksvallspolisen.

En minister anklagas för spioneri för Kinas räkning. Misstankar om en narkotikahärva i Hudiksvallstrakten (med inblandning av en Säporepresentant på hög nivå) växer fram. Den döda unga kvinnan tycks varit kopplad till båda fallen. Liksom de övriga böckerna i X-gruppserien innehåller denna två fall. I Inte ens döden är din egen flätas de samman elegant.

Åter till familjebjudningen. Den här träffen underlättas för mig därför att jag tycker mig stött på (minst) två av personerna tidigare, den rediga Katarina Solberg och den smarte och effektive Adin Nicolic. Personer tycks ha en tendens att promenera mellan Genbergs titlar och om jag inte minns fel mötte jag dessa två i hans och Ulf Brobergs Mördaren är på väg. (Men jag undrar vad som hänt med Solbergs katt Bjässen. -Och svaret kom, Bjässen dyker upp i Genbergs och Brobergs serie som följer på denna. I Katarina Solbergs nya miljö blir hon adopterad av en välvuxen katt.) Resten av polisgänget är trevliga bekantskaper, även om man anar sig till en del dissonanser och gammalt groll, som man väl kan vänta sig i en inkörd grupp mordutredare.

För det romantiska inslaget står, förutom liken, Katarina Solberg som lämnar läsaren i en viss förväntan med sina eskapader i bokens avslutande del.
Jag imponeras verkligen av uppfinningsrikedomen och intrigbygget i den här boken. De övriga fyra delarna i serien lär komma ut under året, en produktivitet som också den minst sagt är något väl värt att imponeras av!

KARIN TJÄDER

 
 

En liten rubrik.