Myten om tomten
– En biografi
Arne Norlin

Fakta

ISBN: 978-91-87043-04-8
Format: 170 x 240, inbunden, illustrerad
Antal sidor: 240
Utkom: 1 oktober 2012

SLUTSÅLD

Myten om tomten

Tomten är världens mest kända påhittade figur. Under sitt amerikanska namn Santa Claus har han blivit en symbol för både kommersialism och osjälviskt givande. Han ger arbetstillfällen för miljoner människor, lär barn att uppföra sig väl, lyckas ibland föra samman familjer och samlar hela nationer runt tv- apparaterna. Han lever vidare i otaliga böcker, sånger, tv-program, filmer och sagoland. Han är också den överlägset mest använda figuren i reklamens värld.

 

Myten om tomten är en spännande berättelse om hur en biskop från Turkiet på 300-talet, som kanske inte ens fanns, många år senare kom att bli julens presentutdelare: Santa Claus, Sinterklaas, jultomten. För första gången berättas här hela historien, från biskop Nikolaus liv i Myra, över stölden till Bari i Italien, till helgonets vidare öden norr om Alperna och om hur han till sist tar båten över till USA med de holländska immigranterna och kommer tillbaka till Europa som Coca-Colas vitskäggige figur. På medeltiden var helgonet Sankt Nikolaus den mest omskrivna, avbildade och älskade religiösa figuren efter Jesus och Maria.

 

Den synbarligen räta linjen från biskopen i Myra till dagens tomte visar sig vid närmare undersökning vara ganska krokig – och mycket komplicerad. Arne Norlins jakt på jultomten inleds i Turkiet i den lätt dammiga marknadsstaden Demre, fjorton mil från turistorten Antalya, går sedan vidare genom Europa, över till USA och tillbaka till dagens Europa för att slutligen landa i Sverige.

 

Boken är rikligt illustrerad med många unika helgonbilder, ikoner, fotografier och vykort hämtade från världens alla hörn.

Om författaren

 

Arne Norlin är född 1947 i Lugnvik i Ådalen. Han arbetade som journalist på Aftonbladet i trettio år, bland annat som korrespondent i London 1989–1992. Författare på heltid blev han 2004. Hans barnböcker har sålts i över en miljon exemplar. Arne Norlin varvar barnboksförfattandet med att skriva faktaböcker för vuxna, som 1958 – när folkhemmet fick fotbolls-VM och Myten om tomten.Totalt har han skrivit 68 böcker. 2010 låg han nia på listan över de mest utlånade författarna på biblioteken i Sverige.