SAGAN OM JEREMIAS
Del 1 Grinden
Del 2 Korsen
Del 3 Nyckeln


CHRISTINA BORGLUND 


Sagan om Jeremias är en berättelse i tre delar, om den eviga striden mellan det onda och det goda, om kärleken till familjen och om trogen vänskap mellan gammal och ung. Det är en saga i fantasins värld där vänskap prövas, där vän visar sig vara fiende, där bror blir förrädare och där våld blir ett oundvikligt medel för att möta och besegra ondskan.

Med säker hand och ett rikt och doftande språk genom tre delar leder författaren läsaren genom lägereldarnas tid – Grinden, Korsen och Nyckeln.

Grinden del 1
Den unge Jeremias ställs inför stora utmaningar som han väljer att ta sig an, trots att han tvivlar på sin egen förmåga. Till sin hjälp har han de trogna följeslagarna, hästen Orion och alla fåglar.
Vem är kvinnan i trädkupolen och den bleka flickan? Vad har de Äldste i byn egentligen gjort? Vad är det för mörka krafter som döljer sig i händelser bakåt i tiden? Vad har hänt med det kors Jeremias har fått genom sändebud och som skulle var till beskydd mot det Onda?
Jeremias tar upp kampen och rider iväg med sina vapendragare, Argol och Jon, genom oändliga skogar, över berg och genom dödsskuggans dal ända till Förklaringarnas berg och Askold den gamle för att hitta sanningen.
ISBN 978-91-88893-04-8

Korsen del 2
Jeremias återvänder med sina vapendragare, Argol och Jon, från Askold den gamles boningar till Silvergården i den Yttersta byn. Länge bär Jeremias sin oro och sina tankar för sig själv innan han vågar berätta om vad han fått veta. Nya äventyr inträffar, bland annat en oundviklig färd ut över Morias hed till hennes rike, där Jeremias utsätts för oväntade frestelser som han har svårt att motstå.
Vän ställs mot fiende, fiende mot fiende och till sist är det nästan omöjligt att kunna lita på någon.
Så minns Jeremias någonting om korsen, någonting viktigt som han glömt bort. Finns det fler kors än de två han har och vem har i så fall det som saknas?
ISBN 978-91-88893-05-5

Nyckeln del 3
Jeremias stannar i Askold den gamles rike där fler och fler underliga saker inträffar. Med hjälp av sina följeslagare försöker han lösa alla problem som hopar sig.
Vem är Skrivaren, han som sitter inne med all kunskap om vad som har hänt och vem som har haft uppdragen? Vem är egentligen fienden; den som är ond och ångrar sig eller den som alla tror är god? Det visar sig vara långt svårare att bekämpa det Onda än Jeremias har trott och trots att alla vill vara hans bröder och hjälpa honom i kampen står han
ändå till sist nästan ensam i den svåraste stunden av alla.
ISBN 978-91-88893-06-2
 

Recensioner MM

Politikern Borglund aktuell med sagoäventyr
KRISTIANSTAD  Måndag 17.00 , uppdaterad Måndag 17.01

Christina Borglund, Kristianstad, är trippelt bokaktuell. I dagarna utkommer hennes sagotrilogi om Jeremias. 
Den planerade romandebuten för 15 år sedan blev aldrig av. Istället kommer den nu, i form av en trilogi. ”Många skulle säga att det här är fantasy, men jag föredrar det svenska ordet. Saga.” Vi har träffat författaren och Kristdemokraternas gruppledare Christina Borglund. 
Sin första bok skrev politikern Christina Borglund (KD) för omkring 15 år sedan, men då inget förlag nappade blev den liggandes. Det var en fantasifull berättelse, och tanken redan från början var att bygga ut den med ytterligare delar. Det blev inte så.
– Det var en stor besvikelse att boken inte blev utgiven, den var ett hjärtebarn, säger Christina Borglund.
För tre år sedan kom så äntligen romandebuten. Titeln var ”Gabriel”, och rörde sig om en vardags- och verklighetsförankrad historia i det svenska folkhemmet under 1950- och 60-talet. Alltså något helt annat än den historia som blev refuserad i början av 2000-talet.
När Christina Borglund i dagarna åter är bokaktuell är det så hennes första historia som läsarna får ta del av. Eftersom hon burit med sig berättelsen länge bestämde hon sig för att redan från början släppa tre böcker.
”Grinden”, ”Korsen” och ”Nyckeln” – som de tre böckerna heter – är fantasyliknande historier om de eviga och stora frågorna om godhet och ondska. Själv vill Borglund dock inte kalla trilogin för en fantasyserie.
– Det finns ju ett bra svenskt ord, säger hon. Saga. Det vill jag hellre använda. För det här är sagor för unga människor, men också för vuxna läsare. Visserligen börjar min historia i en något naiv ton, men blir efterhand alltmer allmän och allvarlig, vilket gör att den fungerar för alla åldrar.
Själv har Christina Borglund vuxit upp med litteraturen på nära håll, och inte minst då de nordiska fantasivärldarna. Hennes mamma läste mycket för henne, och fortsatte att uppmuntra henne när hon började läsa på egen hand. En tradition som har betytt mycket för henne, säger hon, och som hon varit mån om att föra vidare till sina egna barn och numera även barnbarn.
Christina Borglunds mamma gick bort sent i höstas, och Borglund känner en sorg över att hennes mamma inte fick uppleva sagobokssläppet. Ett fotografi av mamman på arbetsbordet har ändå gett en känsla av närvaro under hela skrivarprocessen, berättar Borglund.
Foto: Lasse Ottosson
Jeremias är personen som vi får följa genom Christina Borglunds hela svit. 
Den aktuella trilogin som Christina Borglund nu släpper sorteras in under samlingsnamnet ”Sagan om Jeremias”, och det är Jeremias resa från barn till en vuxen centralperson vi följer. Vad är det då för tid och värld vi förs in i?
– Även om det är en fantasivärld som jag skildrar har jag hämtat en hel del från verkligheten, här finns även en del självupplevt. Men det är sagan som är det centrala, och därför rör vi oss inte i någon särskild tid eller värld. Sagans värld är tidlös.
– Men, fortsätter hon, vi börjar i en liten by dit en familj flyttar in. Pappan är förkunnare, och pojken är det något speciellt med, vilket märks rätt tidigt. Han är utvald med en speciell uppgift, och snart växer det fram olika äventyr och strider som också skiftar när han blir äldre. Men det klassiska temat för sagor är centralt, kampen mellan ont och gott.
Jeremias finns i Bibeln, och det låter lite som en Jesus-figur. Tänker jag fel?
– Ja, för Jeremias är ingen Jesus, och även om här finns vissa religiösa inslag är det ingen religiös berättelse.
I de tre böckerna ställs Jeremias inför flera utmaningar, mer eller mindre svåra och stora. Det kan handla om uppgifter att lösa, men också om vem som man i hela världen kan lita på?
Är Jeremias en hjälte?
– Ibland. Men ingen människa är en hjälte på det viset att hon kan allt. Jeremias är en fantasifigur i en sagovärld.
För Christina Borglund är fantasin en viktig del i livet, och hon tycker att vi borde använda fantasin betydligt mer.
”Den berikar oss”, som hon säger och själv kan hon också se hur läsningen och fantasin ger sällskap. Genom den behöver vi inte känna oss inte ensamma. Har hon också haft nytta av läsningen inom politiken?
– Jag tror att fantasin gör det lättare för mig att formulera mig på ett sätt som får andra politiker att bli intresserade och förstå mina åsikter bättre. Och kanske även tvärtom, så att jag lättare kan förstå hur mina politiska meningsmotståndare tänker.
 
 

FRån Läsarna

Första delen i en trilogi - Sagan om Jeremias – lämnar ingen oberörd. Vetskapen om att det är en saga överskuggas bitvis när berättelsen blir så närvarande att upplevelsen känns verklig. Sagan om Jeremias, det lilla barnet i en annan tid som ser sig som utvald att bli stor för att leta efter sanningen öppnar så många fönster mot den tid som vi lever i. 
Sagan pendlar på ett klassiskt vis mellan det onda och det goda men berättelsen ger också läsaren upplevelser mellan att vara nära och långt borta, mellan självsäkerhet och osäkerhet inte minst mellan glädje och sorg.
Nästa del i trilogin om Jeremias måste bara läsas!
 
Heléne Fritzon
Fd statsråd