Derbydags

Vänskaper och rivaliteter i Göteborgs
fotbollshistoria

 

Martin Alsiö

 

Fakta

ISBN: 978-91-87043-49-9
Band: Häftad, med illustrationer
Antal sidor: 205
Utkom: 2014
 

Finns även som e-bok

derbydags

Derbydags handlar om hur vänskaper och rivaliteter har uppkommit mellan åtta elitklubbar i fotbollens huvudstad – Göteborg.

Ett derby handlar om att två klubbar kan ha en stark rivaliserande relation – samtidigt som man underhåller vänskapliga relationer med andra klubbar.

Boken inleds med Theodor Anderssons resa genom Sverige vid sekelskiftet 1900 och hans roll i skapandet av de första kontinuerligt återkommande serierna – som skulle bli avgörande för att varaktiga relationer mellan klubbar kunde upprätthållas.

Relationen mellan dagens IFK och Häcken handlar om två klubbar som vägleds av två helt olika ekonomiska filosofier. Konflikten är här snarare intellektuell än känslomässig, på ett liknande vis som relationen mellan Gårda BK och ÖIS handlade om taktik. Ett exempel på en stark känslomässig konfliktartad relation är den mellan IFK och GAIS som strider om vem som bäst representerar staden Göteborgs folklighet. Sveriges mest populära derby genom tiderna visar sig vara mötena mellan IFK och ÖIS som sammantaget handlar om fotbollsspelets kulturella utveckling.

Här ställs viktiga frågor om hur det vackra respektive det effektiva spelet utvecklats.
Med hjälp av gedigen grundforskning i samtida primärkällor ledsagas läsaren genom decennierna fram till dagens moderna och ekonomiska derbyn.

Författare

Martin Alsiö, född 1977, arbetar som journalist och fotbollshistoriker. Han har medverkat i flera böcker, från Svenska Fotbollförbundets 100-årsbok (2004) till den egna bestsellern 100 år med allsvensk fotboll (2011). Han är bosatt i Stockholm och Derbydags är hans kärleksförklaring till Göteborgsfotbollen.

Köp boken via:

Adlibris
Bokus