Fotbollens kuriosakabinett
Svensk fotbolls kulturarv i ord och bild

Torbjörn Andersson text
Edvard Koinberg foto
 

Fakta

ISBN: 978-91-88893-28-4
Format: 205x275

Köp boken via:
Adlibris
Bokus
eller via din lokala Bokhandel

fotbollens kuriosakabinett: Svensk Fotbollens kulturarv i ord och bild

Fotboll har spelats i långt över hundra år i Sverige. Den har från start väckt starka känslor. Den har gett identitet, skapat rivaliteter och varit kontroversiell. Fotbollen är landets nationalsport. Ändå har dess kulturarv inte värderats högt. Det är hög tid att ändra på detta. 

I Fotbollens Kuriosakabinett har Torbjörn Andersson och Edvard Koinberg dokumenterat fotbollens roligaste och mest spännande föremål. Här visas landslagets klenoder och en mängd föremål från landets alla storklubbar och småklubbar, från herr- och damfotbollen. 
Kungliga Biblioteket har bidragit med sin fantastiska samling av affischer och Svenska Fotbollförbundet med sin unika samling föremål. Här finns det bästa från landets museer.

På så vis kan den svenska fotbollens långa kulturhistoria berättas på ett nytt sätt via 900 bilder. Högt och lågt blandas: konst, affischer, matchprogram, skämtteckningar, design, kuriosa, tröjor, skor, musik, politik, vykort, pokaler, spel, leksaker, supporterprylar, hejaramsblad med mera – allt kopplat till fotbollen.  

Om författarna

Torbjörn Andersson (f. 1963) är docent och historiker och har skrivit flera böcker om den svenska fotbollens kulturhistoria, däribland Kung fotboll (2002/2014) och tvåbandsverket Spela fotboll bondjävlar! (2011/2016). Han är verksam som forskare och lärare på Idrottsvetenskap vid Malmö Universitet. 


Edvard Koinberg (f. 1964) har arbetat som fotograf sedan 1989, men även med grafisk form och utställningsproduktion. Han har de senaste tjugo åren arbetat med egna projekt som resulterat i cirka 90 utställningar runt om i världen samt ett antal böcker utgivna på svenska och utländska förlag. 

Recensioner