Blodets renhet. En studie av svensk antisemitism

Lena Berggren

Fakta

ISBN: 978-91-87043-34-5
Band: Häftad
Format: 135x210 mm
Antal sidor: 400
Utkom: 2 juni 2014

 

Högupplösta bilder på omslag och författare hittar du under pressrum.

Slutsåld

Blodets renhet

OM Boken

Vad är antisemitism? Hur har tanken om en judisk världskonspiration som strävar efter världsherravälde uppstått och kunnat få gehör?
Vilken politisk funktion har antisemitismen haft, och hur har
antisemitismen legitimerats?

Lena Berggren beskriver här den svenska antisemitismen under mellankrigstiden och krigsåren med fokus på dess mer uttalade och hatiska former. I boken undersöks bland annat hur denna antisemitism var relaterad till den svenska nazismen, både idémässigt och organisatoriskt. Undersökningen består av två delstudier som behandlar skribenten Elof Eriksson respektive idémiljön inom Samfundet Manhem.

 

OM Författaren

Lena Berggren, född 1970, är docent i historia verksam vid Umeå universitet. Hon har i närmare 20 år bedrivit forskning om svensk ultranationalism och fascism och har bland annat arbetat med den skolbildande brittiske fascismforskaren Roger Griffin. Hon är även verksam som universitetslärare och populärvetenskaplig föreläsare och är idag en av Sveriges främsta experter på fascism.
Foto Johnny Vedberg
 

Röster om boken

Fascism och rasism överlappar ofta varandra men det innebär inte att de är identiska. Häri ligger en stor del av poängen med Lena Berggrens pedagogiska mission och det är välbehövligt i dagens svenska rasismdebatt, anser Henrik Arnstad som läst hennes bok Blodets renhet: En historisk studie av svensk antisemitism. Läs hela recensionen i GP här.

Blodets renhet får utmärkt recension i Historielärarnas årsbok 2015.
Henrik Rosengren skriver i sin slutkläm: "Boken borde vara självklar läsning för alla med intresse för forskning om ultranationalism, rasföreställningar och antisemitism, mellankrigtstidens politiska idéklimat och, inte minst, dagens antisemitism."