Berlin
Upptäcktsfärder i tid och rum

Trygve Bång

Fakta

ISBN: 978-91-87043-90-1
Format: 135x210 mm,

Antal sidor: 220

Utkom: 2017
SLUTSÅLD

berlin Upptäcktfärder i tid och rum

En guidebok som vidgar dess gränser. Dagens Berlin knyts samman med dess storslagna historia. Detaljen görs intressant och begripbar genom att sättas in ett större sammanhang.

Finns det någon annan stad i världen, som upplevt så dramatiska förändringar under de senaste seklerna? Berlin förnekar inte sitt våldsamma förflutna. Staden har integrerat historien i det offentliga landskapet. När man vandrar på dess gator behöver man bara titta sig omkring för att se var muren gick eller var en judisk familj levde innan den deporterades till ett koncentrationsläger. Det finns minnesplatser och inskriptioner i varje stadsdel. En del små och oansenliga, andra stora och mäktiga. Detta storhetsvansinne, denna genialitet och detta lidande finns outplånligt inristat i stadens rum och historia. Trygve Bång flanerar, gör träffsäkra iakttagelser, och delar generöst med sig av både kunskaper och smultronställen. Den som vill upptäcka Berlin på egen hand finner också mängder med tips och anvisningar om intressanta besöksmål och mötesplatser.

Boken är rikligt illustrerad med författarens egna bilder.

Nu även som E-bok

Om författaren

 

Trygve Bång har regelbundet vistats i Berlin sedan 1958. Han har gett ut ett tiotal böcker och flera reseskildringar. Bland annat Typiskt danskt, som handlar om Köpenhamn och danska öar. Om den skrev författaren och litteraturkritikern Sven Christer Swahn: ”Det är inte bara hos Piraten spisar kan flyta”. ”Bångs reflexionsprosa ger associationer till Jolos reseäventyr.” Hans senaste bok Modersuggan och det osynliga lort-Sverige karakteriserades av författaren Lars Gustafsson i Expressen som ”ett briljant reportage” och som ”mycket välskriven”.

Bång fick Piratensällskapets Bombi Bitt pris 1999.

 

 

Om Boken

Här vad våra läsare tycker om boken:

”Först bugar jag mig, för en fantastisk odyssé genom Berlin, i tid och rum! Mycket visste jag om Berlin och dess historia, men inte en bråkdel av det som du upplyser om i boken. En given reselektyr på nästa berlinresa!”
Bob Stenmalm, Uddevalla. F.d. lärare i tyska.

"Berlin-boken var en stor förnöjelse att läsa. Idel ny info för mig. Kan det tänkas att denna bok är den första i en serie beskrivande begivenheterna i andra stadsdelar/stadsdelsområden i Berlin? Boken ger nämligen stark mersmak!"
Professor Sven Björk, Lunds universitet.

"Noterar att Trygve Bång i höst kommit med en förnämlig Berlin-guide, Berlin: Upptäcktsfärder i tid och rum (ARX Förlag). Boken bjuder på kort saklig info om det mesta av det bästa, och kul nog förekommer även Wilhelm-Foerster-Sternwarte i boken som ett lämpligt utflyktsmål."
Ulf R.Johansson, Malmö. F.d. kulturredaktör Kvällsposten.
 
"Nu har vi gjort en utflykt till Berlin i Åkarp med hjälp av Din bok. Det var ett nöje att läsa den."
 Karin Lentz, författare, Åkarp.
 
"...matnyttigt , personligt och roligt! Bra guide att ha med sig på resan."
Thomas Müller, regissör och Berlinkonnässör.
 
"Den ultimata Berlinguiden".
 Författaren Bertil Pettersson, Malmö. (Blå tummen)
 
”För mig som auch ist ein Berliner var det en mycket upplysande, spännande och också igenkännande läsning.” Du gav mig lusten att återvända.”
 Loa Andersson, Solna. F.d. nyhetschef på SvT:s Rapport.
 
"Du lyckas fånga känslan, lukten, bilden, atmosfären - allt stött av intressanta fakta."
Gunnar Ekberg, Malmö
 
Fem stjärnor av fem. Recension på Bokus hemsida den 10/11 2016: "Boken ger en bra bild av Berlins historia och tips på intressanta platser utöver de vanliga landmärkena. Det är fina bilder." 
Åke Hammarin, Göteborg. F.d. marknadschef Volvo personvagnar. 


"Skriv mig snart något från Berlin, min andra födelsestad" bad August Strindberg 1894, i ett brev till Bengt Lidforss. Man drabbas lätt av abstinensbesvär så fort man lämnat Preussens och numera återigen Tysklands huvudstad, just nu Europas mest intressanta mångmiljonstad. Den risken tar inte Trygve Bång som rör sig hemvant i varje kvarter i Berlin och som återvänder dit gång på gång, i jakt på användbara adresser till gallerier, museer och alla sorters sevärdheter, inte minst barer och restauranger.

Under snart sextio år har han skaffat sig en enastående överblick, först av den dramatiska historien om Östberlin och Västberlin, och sedan av den återförenade staden efter Die Wende 1989. Topografin känner han utan och innan och hittar till gränder och prång minst lika bra som en infödd. I Berlin – upptäcktsfärder i tid och rum skildrar han i text och bild denna dynamiska stad med stor sakkunskap och uppenbar förälskelse. I tretton detaljrika kapitel är han vår guide till olika stadsdelar, från det flotta Westend till det bohemiska Kreuzberg, från den gamla flygplatsen Tempelhof via 1936 års Olympiastadion till vad som återstår av Muren.

Han vet lika mycket om staden på Fredrik den Stores 1700-tal och Bismarcks 1800-tal som under Weimar-republiken, nazismen, och det kalla krigets kommunism, och han berättar om en stor skara personer som satt sina spår i Berlin, som Joseph Goebbels, Marlene Dietrich, Bertolt Brecht och David Bowie, och han kan alla de intressanta anekdoterna. De svenska Berlinkännarna är inte få, förutom Strindberg och Lidforss bland många andra Ellen Rydelius, Svante Löfgren och Carl-Johan Vallgren. Till den sakkunniga skaran hör Trygve Bång som med mycket större rätt än John F. Kennedy kan säga "Ich bin ein Berliner!"

 

Ivo Holmqvist
Professor emeritus i skandinavistik
Universitetet i Gent, Belgien