Mulan

ULF BROBERG  
I Mulan återknyter läsaren bekantskapen med kriminalinspektörerna Kenneth Klintman och Lisa Norén vid Uppsalapolisens krimjour. Den är en fristående fortsättning på de tidigare böckerna Den Tredje Mannen och Den Döende Radiomannen. 

Berättelsen startar med ett brutalt mord på en polis inne på Akademibokhandeln i Uppsala. Ett mord genomfört av en ovanligt ung förövare – en Mula. Det hela utspelas någon gång runt åren 2013 och 2014 och då låg Lundequistska bokhandeln (idag Akademibokhandeln) fortfarande i Forumgallerian, idag hittar man den på Stora Torget. 

Mulan är en ren skröna, även om del personer förekommer i boken med sina riktiga namn, i sina verkliga ämbeten och roller. Andra likheter med verkliga personer är naturligtvis oavsiktliga. Författaren bjuder som vanligt in läsaren i Uppsalapolisens vardag och i ett realistiskt beskrivet polisarbete. 

Olika händelser som beskrivs i boken kan emellertid ha inträffat även i verkligheten och flertalet platser är autentiska. Den rättsliga hanteringen i tingsrätt och hovrätt bygger i viss utsträckning på hur det gick till i ett verkligt kriminalfall. 

 

SLUTSÅLD INBUNDEN
FINNS SOM E-BOK & LJUDBOK

OM boken

Titeln Mulan syftar på barn eller yngre tonåringar som utför tjänster åt äldre kriminella. Det är en
ganska svart bild av hopplösa livsöden som beskrivs med ett parallellt samhälle där gängkonflikter påverkar
mångas liv. Inte bara de kriminella och deras offer drabbas, utan också deras familjer och vänner. Författaren Ulf
Broberg har bland annat varit journalist på Sveriges radio och berättarstilen är också journalistisk. En snabbläst och
ganska spännande ögonblicksbild av Sverige …

 Lena Lithner Soutkari, BTJ-häfte nr 24 2018