• Krimi
  • Som om det det var igår

SOM OM DET VAR IGÅR

Kjell E. Genberg



En kvinna söker upp hudiksvallskriminalens förre chef Olle Mannervik. Hon har gått på hypnos och fått fram förträngda minnen om sin syster som hittades mördad i ett vattendrag i Näsviken 1995. Fallet är ouppklarat och Mannerviks största misslyckande som polis. Kvinnan vill nu att han ska ta upp fallet igen för hon har något att berätta. Olle tänker inte blanda in
polisen eftersom han nu äger en detektivbyrå tillsammans med den tidigare kommissarien Paul Rademan. Deras utredning för dem till Ljusdal, Umeå, Uppsala, Stockholm och Sparreholm. Det som hänt där får dem att förstå att de är en seriemördare på spåren men också att det inte är den de trott.
    Motvilligt tar Olle hjälp av kommissarie Katarina Solberg, som trots att hon är nykär och att hennes grupp är fullt upptagen med ett dubbelmord i Älgered nära Bergsjö i norra Hälsingland där man hittat ägaren knivstucken och hans hustru hittats död i närheten.

Båda fallen får dramatiska och oväntade upplösningarligger polisförhör, domar, journaler mm samt familjens känslor inför den mardröm som över en natt förändrade deras liv för all framtid. 

 

OM BOKEN

Dast Magazine 17 jan 2023
SOM OM DET VAR IGÅR 
Jan 17th, 2023 | By ansvarig | Category: 2023-01j jan, Recension
Av Kjell E. Genberg
Arx-förlag, 2022
ISBN 978-91-88893-42-0, 208 sidor

Omslaget till bok nr 7 Som om det var igår är vitt och mycket passande till den nyfallna snön här hemma, eller till pudersnön i fjällen. En bra bok att ha med sig på en vinterutflykt.
Polisen Solberg är nyckelfiguren i serien. Katarina är nykär, har en ny fin tjänst som kommissarie, med större ansvar och en ny uniform. Ett brutalt dubbelmord sysselsätter kommissarien och X-gruppen. Mordfallet i Bergsjötrakten börjar rullas ut från sid 41 till skillnad från tidigare böcker där spektakulära fall inleder berättelsen med en ”pang boom”-effekt.

Innan vi kommer in på dubbelmordet avhandlar KEG ett par sidospår som är värda att nämna i förbifarten. En tråd handlar om EPA-traktorer. Mycket aktuellt ämne på grund av flertalet tragiska olyckor i slutet av 2022. Citat från sid 15: ”Bekymren med EPA-traktorer hade börjat för några år sedan. Tidigare hade ungdomarna kört sina lagliga 30 km i timmen med sina fordon som för det mesta var omgjorda, gärna förkortade Volvo 740 eller Volvo Duett. Så hände något. Sextonåringarna började mixtra med sina traktorer, lyckades lossa spärren som låste växellådan…”. EPA-tråden är mycket aktuell och enligt mig ännu en gång bevis på KEGs fantastiska känsla för aktualiteter. (OBS spoilers. EPA-traktor har en viktig roll i berättelsen också.)

Ett annat sidospår är en kul och överraskande grej som handlar om ”Motståndens fik”, en oas för rökare i Huddik där rökare erbjuds en tillflykt och fika under ordnade former. Här beskriver KEG konsten att utöva civil olydnad i praktiken. Kafé-skylten är inte en skylt utan ett konstverk, säger kaféägaren till polisen. Vidare utvecklar kaféägaren Hanna Gavall sin affärsidé: ”Fristad för alla dem som moralisterna i regeringen förvandlat till andra klassens medborgare.” Det är en stark känga mot förbudssverige där kaféägaren jämför vår förbudsiver med Nazityskland. ”Nazisterna var måna om folkhälsan… I början smög de försiktigt in förbuden i de nya lagarna och sedan eskalerade det tills allt som liknade frihet var borta”.

Jag är ingen rökare. Men jag måste erkänna att jag försökte googla efter ”Motståndens fik” för idén tilltalade mig. Jag skrev till KEG ”var finns Hannas kafé” någonstans? Tyvärr så existerar fiket bara i X-gruppens universum, fick jag som svar. Det existerar inte i verkligheten. Dock fann jag exemplet tankeväckande om andra klassens medborgare (rökare, minoriteter, arbetslösa) som lever i dissonans med våra stränga lagar som ska främja den s.k. folkhälsan.

Bok nr 7 gillar jag skarpt tack vare dramatiska och oväntade vändningar. Berättelsen tilltalar mig också eftersom författaren återanvänder materialet från tidigare böcker. Mannervik och Rademan är tillbaka i egenskap av privatspanare. De blir en viktig motor i berättelsen. Vi besöker åter Lillfjärden, Kärleksstigen, Galgberget. En gammal ”bekant” från tidigare volym misstänks för en rad seriemord. Det är trevligt med kontinuitet och trovärdigheten är större när en känd brottsling blir misstänkt på nytt. Annars skulle det vara konstig om man hade lika många seriemördare som bingolotto-miljonärer i gamla trygga Hudik. Det är bra med recycling!

En sak fick jag lära mig: ”man ska inte simma i skottsäker väst” och helst inte i Lilfjärdens gyttjiga vatten. Man lär sig alltid något nytt från KEG.

Favorituttrycket i volym nr 7: ”Alla stenar tycks vara vända utan att det legat en gråsugga under någon”. På tal om att vända stenar som varit så populärt under år 2022 – men några fynd gjordes aldrig där. Denna volym bjuder på en fantastisk adrenalinfylld jakt till fots i värsta James Bournes-stilen. Det är riktig kul när KEG trycker på gasen. Jag har tidigare berömt en av hans böcker för en spännande biljakt.
S
om avslut vill jag nämna att jag råkade börja läsa boken på bussen på väg till Älvsjö station. Jag var så inne i berättelsen att jag höll på att missa min destination och var nära att åka hela vägen till Bagarmossen. Det är väl det bästa betyg en kriminalroman kan ha?

ANDRÉ LOUTCHKO

Finns även som ljudbok