Wimbledon En skön grön dröm

Fakta

ISBN: 978-91-87043-60-4
Format:135x210, dansk band
Antal sidor: ca 200
Utkom: 2016

Slutsåld
Finns som e-bok

Wimbledon – En skön grön dröm
 

Sune Sylvén har ett långvarigt förhållande med Wimbledon.Långt före Björn Borg-epoken följde han ivrigt de sparsamma sändningarna i Sveriges television och läste alltid engelska tidningar under turneringarnas gång. Det första besöket på den klassiska arenan var 1974 och sedan dess har det blivit sammanlagt 25 intensiva inblickar i den hetaste av tennisturneringar.

Björn Borgs och Stefan Edbergs succéer har varit de största upplevelserna, men spelare som Arthur Ashe, Jimmy Connors, John McEnroe, Boris Becker, Roger Federer och Novak Djokovic med flera har också skapat oförglömliga minnen. Wimbledon är inte bara nutid. Förhistorien är lång, med början redan 1877, det vill säga 19 år före den olympiska rörelsens nystart 1896. Då hade nästan alla spelare skägg eller mustasch, den kvinnliga starten dröjde till 1884.

I början var Wimbledontennisen förbehållen överklassen, men efter sekelskiftet 1900 började spelet breddas för att så småningom utvecklas till en världsomspännande rörelse. Det var i Wimbledon det började och det märkliga är att turneringen behållit sin ledande roll hela tiden, trots att spelet på gräs
egentligen – liksom kravet på vita spelkläder – är föråldrat. Men just i kontrasten mellan det gammalmodiga och det moderna ligger Wimbledons främsta styrka.

Författaren

Sune Sylvén född 1940, var sportchef på Svenska Dagbladet mellan åren 1980 och 2005 och rapporterade från de flesta stora VM och alla OS under dessa år. Han var också sekreterare i Svenska Dagbladets guldmedaljnämnd.


Björn Hellberg har skrivit förordet i boken.

Recensioner

"Min före detta kollega på Svenska Dgabladet – tillika sportchef (1980–2005) och uppskattad krönikör – har skrivit sin femte idrottsbok efter pensioneringen. Och den här om Wimbledon-tennisens hsitoria, är onekligen den bästa."

Kristoffer Gustafsson, www.nyfikengra.se
 

läs hela recensionen här

Idrottsforum.org recensent Birger Hedén skriver bl.a.:

… "Då är det gott att kunna slå sig ned några timmar med Sune Sylvéns översiktliga skrift. Här får man följa den historiska utvecklingen från crocketklubben som blev en tennisklubb för amatörer ur överklassen vid mitten av1870-talet till dagens stora anläggning med en takförsedd Centre Court där professionella spelare av båda könen under två sommarveckor lockar en stor publik. Under jubileumsåret 2011 kunde man räkna in över sammanlagt 475 000 åskådare."

… "Boken är en fröjd att läsa för den som till vardags luttrat resignerad noterar allehanda fel i alla slags publikationer. Korrekturläsaren, som naturligtvis har en stor del i omsorgen om texten, namnges med rätta på kolofonsidan: Emma Swahn."

Björn Hedén'
 

läs hela recensionen här


"Resultatet är än dock en mycket angenäm mix av sportfakta och anekdoter toppat av Sune Sylvén utmärkta språk – han skriver med lätt anslag och mycket välformulerat, ofta med en underfundig och underhållande knorr på historierna. Det är skön läsning, definitivt den bästa boken om Wimbledon jag läst och vill därför rekommendera den till alla med intresse för idrottshistoria ur ett modernt perspektiv.
 
Bokens stora behållning är i mitt tycke den kontrafaktiska singelfinalen mellan Edberg och Borg. Läser det kapitlet flera gånger. Genialt! En nationalromantisk tennisthriller som slutar med en nätrullare!"


Magnus Sjöholm