Blomstermålaren – och andra berömda män som varit i Åtvidaberg

Åke Stolt

Fakta

ISBN: 978-91-88893-21-5
Band: Kartonnage
Antal sidor: 246, illustrerad
Utkommer:  april 20208 
 

blomstermålaren

Blomstermålaren – och andra berömda män som varit i Åtvidaberg är en samling högst personliga porträtt av män med alldeles särskilda egenskaper, roller och makt inom fotbollen. I världen och i Sverige. Här tecknas porträttet av mannen som skapade Sveriges bästa fotbollslag med skrivmaskinens hjälp, vi får möta professorn som hittade Pelés svaghet, ja, självaste Pelé också i egen hög person. Den tyske fotbollskejsaren Franz Beckenbauer kunde inte fatta att han befann sig på matcharenan när han tränade på Kopparvallen i Åtvidaberg och Peter Osgood visade på Hotell Stallet hur en riktig engelsk fotbollsstjärna på 70-talet sveper en öl på rekordtid. Putte Kock, Sveriges första TV-idol, åt upp en cigarr i författarens bil på väg till Åtvidaberg för att beskåda sin store favorit, bollkonstnären med de franska nerverna, Roger Magnusson. Fotbollsvärldens mäktigaste man, Joao Havelange lögade sin stora lekamen i Bysjöns vatten som hyresgäst hos Facit-chefen Gunnar Ericsson. 


Några av våra största, Åby Ericson, Lennart Johansson, Stig Svensson och Gunnar Nordahl var där och charmades av den stora klubben i det lilla formatet. Zlatan gjorde mål och sparkade sönder en dörr. 

Det är författarens personliga möten med några av fotbollens största och mest betydelsefulla personer som är bokens ledmotiv. Märkliga händelser som aldrig tidigare berättats. Mötena har skett på så skilda platser som Lake Placid, Buenos Aires, Mar del Plata, Norrköping, Florens, München, Göteborg, Eindhoven, Wien, Paris, Barcelona, Stockholm, Växjö, Hamburg, Milano, Leipzig, München, Malmö. Och, naturligtvis, i Åtvidaberg, orten som är bokens gemensamma nämnare

Författare

ÅKE STOLT är journalist och författare och kommer här med sin elfte bok. Han tilldelades som förste sportjournalist i Sverige Stora Journalistpriset. Han har bevakat femton olympiska spel, åtta fotbolls-VM, tio friidrotts-VM och har skrivit uppåt åtta tusen krönikor från hela världen. Han arbetade under drygt tjugo år på Östgöta-Correspondenten i Linköping, bl a som sportchef och följde Åtvidabergs FF under storhetstiden på 70-talet. Från 1989 till 2007 var han sportchef och krönikör på Sydsvenska Dagbladet i Malmö. Han har medverkat i ett hundratal tv-sammanhang, bl a som sportkrönikör i morgon-tv både i TV4 och Svt. Han har varit programvärd, flitig debattör i TV och gjort Sommar i P1. Hans krönikor kan idag läsas på nätsajten Idrottens Affärer. 

Om Boken

Köp boken via:

Adlibris
Bokus