• Krimi
  • Varför frågar du inte Rosie?

varfför frågar du inte Rosie?

Helena Sigander På Storholmen arrangerar Barbro Franzén frigörande dans för tre väninnor. I dansen kommer de i kontakt med både sina goda och onda sidor. Nya och gamla konflikter mellan vännerna blossar upp. Till en del bottnar det i vännernas relation till en präst, som under sin livstid hade ohederliga avsikter både med kvinnor och kyrkans egendom. 

Något skumt pågår. Kan det höra ihop med att en kvinna reser bort men aldrig kommer fram till ett resmål? 
När en bil hittas med två döda ungdomar bältade i baksätet, nedanför ett stup på Lidingölandet, startar sjöpolisen en utredning under ledning av kommissarie Maggan Loman. Storholmen blir centrum i en komplicerad mordhistoria. 

Varför frågar du inte Rosie? är en fristående fortsättning på Mordsken över Storholmen.  

recensioner

Varför frågar du inte Rosie?
Av Helena Sigander
Arx Förlag 2023
ISBN 9789188893598, Inbunden, 267 sidor

Det är angenämt med böcker som inte, med ett antal snåriga parallellhistorier, växer över bräddarna och tar evigheter att ta sig igenom. Den sjukan lider inte Helena Sigander av. Bra. Den rutinerade författaren har en stor produktion bakom sig, men det här är blott den andra delen i Storholmsdeckarserien.
Storholmen är precis som det låter, en ö. Den ligger norr om Lidingö utanför Stockholm. Centralt, men ändå inte. Eftersom jag själv är född på Lidingö bereder det mig ett stort nöje att läsa om dessa vackra miljöer.
Huvudperson är sjöpolisen Maggan Loman, en trevlig men uppkäftig polis. Redan i den förra boken, Mordsken över Storholmen, fick hon sin bostad sprängd. Kanske får den historien sin upplösning här, eller inte?
Fyra kvinnor sysslar med frigörande dans på Storholmen. Man skulle kunna tro att de är bästa väninnor, men under ytan bubblar konflikter och ouppklarade oförrätter. Mycket är på olika sätt kopplat till en präst som har dött två gånger!!!
Några ungdomar hittas döda i en bil som kört över ett stup och ner i vattnet på Lidingö. Maggan och hennes poliskamrater får mycket att forska i.
Boken har drag av pusseldeckare, men har nog lite för många våldsamma och dramatiska element för att kunna klassas som en sådan. Kanske lite för många till och med. Mitt i den ganska osannolika historien finner man en underfundig och sinnrik humor. Författaren verkar inte kunna hålla sig när det gäller små blinkningar åt olika håll. Både när det gäller företeelser och personnamn.
Betyg: 3 tomteluvor  

Nils Scherman

.