• Krimi
  • Som agnar för vinden

SOM AGNAR FÖR VINDEN
KJELL E. GENBERG


En kraftig explosion får Stadshotellets entré i Hudiksvall att försvinna i ett moln av spillror. Polisbilen som just passerar demoleras och föraren död. Bland de övriga som omkom i attentatet identifieras en känd förbrytare och polisen anar att det var han som var måltavlan. Något liknande har aldrig inträffat i den lilla staden och polisen våndas inför utredningens omfattning.
   Samtidigt släpps den hämndlystna kvinnan som försökt ta över kommissarie Katarina Solbergs liv, och som försökt elda upp hennes hus, ur fängelse. Katarina förstår att nu måste hon hela tiden se sig över axeln.
   Spåren leder till en gruppering med narkotikaanknytning och allt för slutligen polisen till en våldsam konfrontation och en slutstrid som påverkar Katarina personligen och får henne att tvivla på att hon valt rätt yrke.
  I den här omåttligt populära deckarserien har vi fått följa Hudiksvallspolisens kriminalare i med- och motgångar. I denna sista del når den till slut en klimax och en oväntad upplösning. 

Detta är den sista och 10:e delen i serien om X-gruppen. 

Blaskan 2130917
 
 
Kjell E. Genberg, Som agnar för vinden (X-gruppen) Arx förlag 2022
 
Så har det blivit dags att säga farväl till X-gruppen, Kjell E. Genbergs serie om ett sammansvetsat gäng poliser i Hudiksvall. X som Gävleborgs läns länsbokstav, X som romerska siffran tio, Som agnar för vinden är nummer tio i serien och tyvärr den sista.
Tyvärr. I denna serie har Genberg på ett mycket speciellt sätt byggt upp en familjekänsla kring den skildrade gruppen poliser. Utryckningar och dramatik vävs samman med den polisiära vardagen med ibland gråa dagar, med spänningar och irritationsmoment samt mer eller mindre tillbörlig attraktion kollegor emellan. Jag läser böckerna i serien som realistiska polisromaner lika mycket som deckare. Även om de fall polisgruppen får på sitt bord är snyggt gestaltade och dessutom trovärdiga, författaren far inte iväg i luftiga fantasier eller överdrivet pang-pang och brutalitet. Något man väl knappast heller har att vänta sig från en författare med runt 300 titlar på sin meritförteckning. Antagligen skriver han klart en till bok under den tid det tar mig att snickra ihop denna anmälan …
Alltså; författaren kan sin sak så klart, ledtrådar i fallen läggs efter hand ut lagom diskret, de villospår som dyker upp far aldrig iväg för långt från huvudhandlingen. Eller; huvudhandlingarna. Serien X-gruppen är konstruerad på ett maner som för tankarna till en del långkörarserier i rutan. I varje bok löser gänget vid Hudikpolisen flera fall. Ibland visar sig brotten vara relaterade, ibland är de, som i Som agnar för vinden, oberoende av varandra. Denna bok inleds med stor dramatik, ett sprängdåd förvandlar Stadshotellets entré till spillror, flera personer dödas, bland dem polisinspektör Gösta Svensson som just gått i pension. Från en initial rådvillhet kring motivet bakom dådet leder spåren till konflikter mellan narkotikarelaterade grupperingar.

I an annan del av Gävleborgs län hittas tre personer döda i något som i förstone ser ut som ett utökat självmord. Ganska snart visar det sig dock att det hela är mer komplicerat än så.

Och, som vanligt, den kompetenta gruppen snutar reder ut allt med bravur, om än efter en brutal och blodig upplösning. I gruppens centrum är polisinspektör Katarina Solberg, en person läsaren omedelbart fattar sympati för med hennes hängivenhet till yrket, hennes (för det mesta) rättrådighet och hennes mänsklighet. Med kärleken går det väl sådär, så även i denna bok. Hennes tidigare älskarinna släpps ur fängelset och Katarina känner sig allt annat än säker, mer än så avslöjas av spoilerrelaterade skäl inte här. En till person som förtjänar nämnas är den trevlige Adin Nicolic. Man unnar honom så väl den kommissarieutbildning han påbörjar i bokens slut, liksom man gärna önskar få veta hur det går och hur hans fortsatta poliskarriär kommer se ut.

Och kanske får man också veta det en dag? Genberg har ett sätt att låta sina personer förflytta sig från en serie till en annan, anmälaren råkar veta att Katarina Solberg även om hon efter bokens avslutande händelser tvivlar på sitt yrke kommer att gå vidare, då inom Uppsalapolisen. I Genbergs och Ulf Brobergs serie om polisarbetet där, som nu omfattar sju delar, den första Förvillande lik, har hon skapat sig en ny tillvaro i en gammal herrgård, i ett händelserikt samboskap med den självsäkra och egensinniga katten Bjässen.
Och detta sker efter att gänget vid Hudiksvallspolisen, som vi som läsare vid det här laget är hej och du med, splittrats och de flesta rört sig vidare i nya riktningar, som agnar för vinden.

KARIN TJÄDER