• Krimi
  • Leva och dö i Norden

Kjell E Genberg
Leva och dö i Norden
En polisroman


 


En tidig morgon skakas Hudiksvall av intensiva skottsalvor. På gångvägen
vid fågelsjön Lillfjärden, den som kallas Kärleksstigen, hittas en sönderskjuten
bil med fyra döda ungdomar. Jakten på mördaren eller mördarna blir
intensiv och svår för stadens kriminalpoliser, inte minst när det dessutom
försvinner en äldre rik man som äger ett flyktingboende i polisdistriktet.
Kommissarie Paul Rademans frustration blir inte mindre av att han inom
några dagar ska gifta sig med Viveka Soidre i Ljusdals kyrka. Ska de svåra
brotten hinna lösas innan dess?

Detta är nummer 2 i serien om X-gruppen.

 

OM Boken


Dast Magazine 25 juni 2022
LEVA OCH DÖ I NORDEN 
Jun 25th, 2022 | By ansvarig | Category: 2022-06 juni, Recension
Av Kjell E. Genberg Arx förlag, 2022
ISBN 9789188893376, 218 sidor

Det här är den bästa kriminalromanen jag har läst på länge. Den har allt: spännande mordfall, sympatiska utredare och idylliska miljöer kring Hudiksvall. Jag har även recenserat den första boken i serien, Ingen tid till försoning, som är en bra introduktion till Hudiksvalls och X-gruppens universum. Första volymen upplevde jag som en pilot för en TV-serie, där man presenterar deltagare och låter oss bekanta oss med omgivningarna. Detta kräver en del tankeverksamhet från läsaren eller tittaren. Men med den i bakhuvudet kunde jag njuta av denna roman som är den andra boken i serien.
      Leva och dö i Norden rivstartartar med att polisen upptäcker fyra döda kroppar vid Kärleksstigen i Hudiksvall. Fyra skjutna varav tre ungdomar i början av sina liv. Boken behåller högt tempo rakt genom. Just kombination av högt tempo och detaljrikedom kännetecknar Kjell E. Genbergs arbetssätt i X-gruppens romaner.
Jag kan jämföra läsupplevelsen med en resa på en flygande matta. Det är nervkittlande, spännande och lite skrämmande när man ser ner på de små detaljerna på jorden. Har ni aldrig varit på ”Magic Carpet ride”?  Ersätt min metafor då med en ballongfärd över Kärleksstigen, Ljusnan, Ljusdals kyrka, Hembygdsgården och andra sevärdheter. En färd som också visar mindre sköna sidor av vår verklighet: brott, brottsoffer och misär. Små människor som gör andra illa, som begår små och stora brott.
    Jag gillar författarens korta anmärkningar om sakernas tillstånd i riket. ”Kalles farbror hade varit med när kommunerna styrde polisen och fortsatte under den smått omvälvande tid när staten tog över. Själv hade han (Kalle Westin) ännu inte jobbat i yrket lika länge som farbrodern men ändå hunnit vara med om flera omorganisationer som skakat om kåren och inte gjort den effektivare för människorna på golvnivå”. Och ”Det enda en liten snut kunde göra var att gilla läget och knega på”. Jag tänker genast på SvDs stora kartläggning av Sveriges polisverksamhet. Här ryms all kritik och nulägesbeskrivning i två meningar.
Sex dödsfall och ett bröllop hinner vi med under läsningen. Bröllopet blir en ljuspunkt bland alla grymheter som drabbar invånarna i X-länet.
    Kjell E. Genberg har ett lyckat koncept för ruskigt spännande kriminalromaner.
Två olika fall som får sin lösning. Trovärdig skildring av polisarbete som är lätt att följa med.Sympatiska poliser (de flesta, finns undantag).Färgstarka miljöer i och rund Hudiksvall. Samt naturligtvis sensmoralen att brott och straff hör ihop. Även de mest slipade bovarna åker fast hos X-gruppen.
    Jag blir upprymd av det jag har läst, men jag blir också nedstämd när jag tänker på kriminalromanens titel Leva och dö i Norden. Jag tänker på alla gravstenar och minnesstenar över ungdomar som inte hunnit upptäcka livet i Norden. Ungdomar som är offer för det meningslösa våldet som drabbar vårt land.

ANDRÉ LOUTCHKO

FINNS HÄFTAD, E-BOK OCH LJUDBOK