• Krimi
  • Ingen tid till försoning

Kjell E. Genberg
Ingen tid till försoning

 


Hudiksvallspolisens nya kriminalare Paul Rademan och Christian Carlsson jobbar med några märkliga stölder i den lugna staden i Gävleborg vars
länsbokstav är X. Värre blir det när en A-lagare hittas död i en av kommunens sandlådor. Hur har han hamnat där och varför? Ett par syskon, flyktingar från Bosnienkriget, får veta att en krigsförbrytare som orsakat deras föräldrars och många andra människors död, lever och är gömd i en by i Hälsingland. Brodern har inför släkten svurit på att hämnas och nu ser han en möjlighet. Han tar systern med på vedergällningsresan. Mitt i allt detta är Rademan och Carlsson upptagna med sina kärleksaffärer men på helt olika vis.

Kjell E. Genbergs kriminalromanserie X-gruppen består av 10 böcker. I varje bok utreder polisgruppen i Hudiksvall flera mordfall. Seriens huvudperson är Katarina Solberg som från början inte tar så stor plats men växer efterhand i skuggan av andra kolleger i utredningsgruppen där yrkesmässiga och privata konflikter och tillkortakommanden tar viss plats.
Alla innehåller två fall (några av dem spektakulära) som får sin lösning genom kollektivt polisiärt arbete som är dramatiskt.

Detta är nummer 1 i serien

recnsioner

Jun 15th, 2022 | By ansvarig | Category:  2022-06 juni, Recension
Av Kjell E. Genberg
Arx förlag 2022
ISBN 978-91-88893-36-9, 204 sidor


Kjell E. Genberg är ständigt aktuell. Jag har precis läst ut hans bok om poliser i X-gruppen i Hudiksvall. Jag är positivt överraskad över hur fräsch och aktuell historien känns.
Först till titeln Försoning. Det har gått ca 23 år sedan slutet av Balkan-kriget. Det tog många år att bygga upp länder. Men någon försoning märktes inte av i Kosovo och Serbien. Vad jag vet. Och inte i Montenegro. Så rubriken är mycket träffande även i nuet. Man gömmer undan vapen och låtsas hålla freden, men gamla konflikter och orättvisor pyr under ytan.

Vi ser en liknande konflikt (blodigare och grymmare) utspela sig i Ukraina, där broder-nationer försöker utrota varandra. Folkslag som har så mycket gemensam historia försöker förgöra varandra och strider på grund av en diktators nyck. På sätt och vis finns vissa likheter med Balkan-kriget. Våra politiker undviker att dra jämförelsen på grund av skam över misslyckade insatser där. EU-politikerna åberopar gärna andra världskriget istället, men faktum kvarstår, etniska konflikter är en del av Sovjetunionens sönderfall.

I boken är historien om blodshämnd central. Läser man Wikipedia så står det: ”Blodsfejd är en del av ett mycket gammalt rättssystem baserat på heder och storfamiljer, klaner”. ”Blodshämnd förekom historiskt hos de nordiska och germanska folken. Den har även påträffats hos greker och romare samt generellt, i tidiga kulturstadier, hos nästan alla folkslag. På Korsika och i Italien kallas blodshämnd för vendetta, och ännu idag förekommer den i olika delar av världen, bland annat i delar av Albanien.”
Att hänga ut Albanien känns en smula märkligt. I en intervju i TV4 liknade journalisten och författaren Diamant Salihu skjutningar i svenska förorter vid en sorts blodshämnd. Bland andra s.k. hedersrelaterade orsaker. Så vendetta finns även i Sverige. Det är vendettor av privat natur. Den ryska staten bedriver institutionaliserad blodshämnd på folkslag och nationer. Ett exempel är den kollektiva bestraffningen av Krim-tatarer eller attacken mot s.k. nazister i Ukraina. Hur broderfolket där blivit nazister är en gåta. Man byggde ju en kommunistisk framtid tillsammans för inte så länge sedan. Ingen försoning blir det nu.

Det finns en liten detalj i boken som jag tror att många kommer att missa. En allvarlig frågeställning som mynnar ut från berättelsen. En frågeställning som inte är helt PK. Kjell E. Genberg målar ingen moralpredikan, han jobbar diskret och detta ger berättelsen en större trovärdighet. Antihjälten och hans syster i boken är flyktingar som etablerar sig i Tyskland. De blir ytterst framgångsrika inom sitt yrke, sin industri. Det är mönsterinvandrare – han är flitig och pliktskyldig, dock kan han inte släppa löftet om blodshämnd, trots sitt nya liv. Det är en tradition som överlevt tusen år i Mellanöstern och på Balkan. Och frågeställningen är: går det att förbjuda sådana företeelser? Det är ganska naivt av våra myndigheter att tro att vi kan lagstifta, förbjuda gamla traditioner. De som bär traditionen vidare är högutbildade och framgångsrika, inte bönder från Albanien. Det visar att människor kan anpassa sig till en viss nivå men innerst inne bär man sin kvarlåtenskap inom sig. Jag kanske övertolkar, men en bra författare ger näring till fantasi och bjuder på spegelreflektioner av vår värld. Och det är inte alltid en vacker bild som tittar tillbaka på oss.
Så genom en historia om blodsfejd och några andra spännande sidospår berättar Kjell E. Genberg klassiskt om polisiärt arbete. Genberg målar en verksamhet med stora penslar, introducerar flertalet poliser, utredare och tekniker. Kenth Ottosson, Ruben Perman, Kalle Karlsson, Christian Carlsson, Paul Rademan, Solomon Kroon (rättsläkare), Olle Mannervik, Katarina Solberg, Peter Dahlin och Adin Nikolic är bara axplock av personer som deltar i utredningsarbetet. Det är gruppdynamik på hög nivå och spännande att följa de som lyckas eller misslyckas i sitt jobb. I slutändan blir det en sammansvetsad grupp som ska hantera svåra brott som drabbar Hudiksvall med omnejd.
Kjell som härstammar från X-län, om jag har förstått rätt, gör fina detaljerade beskrivningar av distriktet, skogar och vägar. Han kan omgivningen utan och innan mycket detaljerat. Han tar sig lite friheter och placerar rondellhundar här och där, det gör han med all rätt. Hudiksvall blir en viktig kuliss för polisarbetet och för de brott som begås där, förstås. Dock inget sentimentalt återbesök i krokarna. Prata om globaliseringens vindar, där fick Kjell alla rätt igen.

Mycket intressant för mig, som alltid trodde att Stockholm var världens nav. Kartan över Hälsingland i Gävleborgs län var till hjälp i början av boken. Älskar böcker med kartor.
Namnet X förklaras i så här. Hälsingar i X län, tillhör X-gruppen. Länsbokstav.
Här kommer en spoiler. Boken avslutas i dur, med en fest där en del hemligheter förklaras. Sedan blir det matorgie för alla inblandade, man intar surströmming enligt tradition med klämmor eller som de är. Det är en varm och fin avslutning och lyckad lösning på två komplexa kriminalfall. En lokal och en internationell historia blev avklarad av X-gruppen. Bra jobbat av polisen och skickligt berättat av Kjell E. Genberg. Jag har verkligen funnit läsningen njutbar. Och ingen tid till försoning som sagt! Precis som i verkliga livet.
ANDRÉ LOUTCHKO

FINNS HÄFTAD, E-BOK OCH LJUDBOK