• Krimi
  • Döden är inget övergående stadium

DÖDEN ÄR INGET ÖVERGÅENDE STADIUM
KJELL E. GENBERG


Benny Hansson fick ett luftgevär i present på sin tioårsdag. Tillsammans med sin bror gick han ut i skogen för att provskjuta. Tyvärr träffade han en man på hans känsligaste ställe med en pil och pojkarna blir jagade allt längre in bland träden. Brodern trillar ner i en ravin där det till bådas förskräckelse ligger en död människa.
   Samtidigt stoppas en stulen Honda på E4 norr om Hudiksvall. Föraren visar sig ha mycket ren metamfetamin instoppat i sina
strumpor. En försvunnen ung kvinna i Via hittas senare mördad.
   Katarina Solberg har bekymmer med sin nya kvinna som kräver alltmer uppmärksamhet. Hon börjar förstå att partnerns beteende mer handlar om besatthet än kärlek.
   Polisen har börjat förstå att det finns en metamfetaminfabrik någonstans i Hälsingland. De jobbar sig närmare och finner att tillverkarna inte skyr några medel för att försvara sin verksamhet. Samtidigt skall mordet i Via lösas. Allt hör ihop och när förbrytarna ska gripas blir det kalabalik och skottlossning.

Boken ingår i serien om X-gruppen som nummer 8

OM BOKEN

Blaskans Vänner 9 mars 2023
 
Idag en anmälan av Kjell E. Genbergs Döden är inget övergående stadium (2022)

Nej, Katarina Solberg har inte tur i kärlek, eller tycks åtminstone inte finna den lycka som varar länge. Om det inte vänder i de två sista böckerna i Kjell E. Genbergs X-serie vill säga. Visst unnar man denna rediga och hårt arbetande kriminalinspektör en lycklig romans, inte minst efter att hennes senaste partner och även kollega Ylva Gaevert i Döden är inget övergående stadium, den åttonde boken i X-serien, visar upp minst sagt oroande personlighetsdrag. Det som en gång var passion har övergått i besatthet och stalkerbeteende.
X-serien, tio titlar kring en grupp vid Hudiksvallspolisen, har den ”familjekänsla” som ofta utmärker serier som denna. Åttan är skam till sägandes bara den andra boken jag läser i serien, jag har dessutom kommit in i den i lite fel ordning, har ännu inte läst början, men tycker ändå att jag hunnit bli lite kompis med det här gänget. Bland andra den trubbige Kalle Westin, den smarte och sympatiske Adin Nicolic, och så då Katarina Solberg vars roll växer serien igenom. Att böckerna kallas X-serien beror enligt författaren på att X är länsbokstav i Gävleborgs län, där vi hittar Hudiksvall. Det är också en passande benämning på denna serie om tio då X är den romerska symbolen för denna siffra.

Döden är inget övergående stadium. Inte för någon av de stackare som förpassas från jordelivet i denna actionfyllda historia. Liksom de övriga böckerna i serien innehåller den flera parallella handlingstrådar, fall som på slutet visar sig vara kopplade till varandra. Trådarna vävs samman av författaren Genberg med en lätthet grundad i erfarenhet från ett författarskap av enastående produktivitet. Huvudspåret i denna bok är polisens arbete med att avslöja metamfetamintillverkning någonstans i närheten av Hudik. Utan att spoila alltför mycket kan jag avslöja att det ännu en gång (i alla fall i fiktionens värld) visar sig att brott inte lönar sig. En extra krydda i läsningen är hur jakten på drogtillverkarna och dramat med Katarina Solbergs aningen störda ex-partner Ylva Gaevert i bokens upplösning knyts samman till en scen.
Katarina Solberg, Katarina Solberg. Jag misstänker att de två sista böckerna i X-serien redan är skrivna så det är nog ingen idé att försöka övertala författaren att unna henne lite lycka. Man får nog bara hoppas på att han varit inne på samma tankebana! I alla fall en som det verkar positiv sak händer henne dock. En åldrad moster från Amerika dyker oväntat upp och bosätter sig i Katarinas närhet. En moster som också hon får sin roll i bokens upplösning där hon visar sig vara en krutgumma på fler än ett sätt!

KARIN TJÄDER

FINNS HÄFTAD, E-BOK OCH LJUDBOK