• Krimi
  • Där det finns hjärterum

DÄR DET FINNS HJÄRTERUM
KJELL E. GENBERG


Eva-Lena Hamrin hade spårlöst försvunnit sedan tre veckor och kriminalinspektör Katarina Solberg var övertygad om att maken Erik bragt henne om livet. Hennes chef, kommissarie Paul Rademan, var skeptisk. Han överlämnade ansvaret för roteln till henne och åkte på försenad smekmånad på Rhodos med hustrun Viveka. Nu hade hon chansen att visa vad hon gick för men flera motgångar fick henne att tvivla på den egna förmågan.

Samtidigt plågas södra Norrland av stölder som drabbat både enskilda och företag. Ett fynd av en död person i skogen utanför en bruksort ställer utredarna inför nya svårigheter. Blir fyndet ett genombrott eller ännu en komplikation.

Boken ingår i serien om X-gruppen som nummer 3.

Om Boken


Dast Magazine 22 juli 2022
DÄR DET FINNS HJÄRTERUM 
Jul 22nd, 2022 | By ansvarig | Category: 2022-07 juli, Recension
Av Kjell E. Genberg
X-gruppen del 3
Arx förlag, 2022
ISBN 978-91-88893-38-3, 201 sidor

Detta är den tredje romanen i serien om X-gruppen. Boken är lite annorlunda än del ett och två som handlade om blodig hämnd i olika former.

X-gruppen utreder ett spårlöst försvinnande på landsbygden. Under utredningsarbetet gör man ett fynd av en död person som omkom under mystiska omständigheter. Är det försvunna Eva-Lena eller är det två olika brott? Samtidigt försöker polisen få bukt med stölder som drabbar invånarna i Hudiksvall. Brotten och mordet som är motorn i berättelsen är mycket trovärdiga och Kjell E. Genberg placerar villospåren rätt. Läsaren hålls på halster ändå till slutet. 

Det är ett par saker som jag lägger märke till när jag skriver att kriminalromanen är annorlunda. Huvudintrigen är en riktig skröna som författaren presenterar på ett sparsamt och värdigt sätt. Boken innehåller även en intressant personskildring av Katarina Solberg. Katarina som introduceras snabbt och lite schematiskt i roman nummer ett, Ingen tid till försoning blir seriens huvudperson. Hennes chef Paul åker på smekmånad efter bröllopet som utspelade sig i bok nummer två. Katarina får vara ställföreträdande chef och ta ansvar för rotelns arbete under tiden. Katarina är en högpresterande ambitiös kvinna som ibland börjar tvivla på sin förmåga att lösa svåra brott. Till sin hjälp har hon äldre kolleger som hon förlitar sig på, något hon tidigare inte varit van vid. Katarina påvisar även skicklighet i hur man förankrar sitt arbete hos sina överordnade för att få extra finansiering till utredningar. Rätt så bra beskrivning av byråkratins inre väsen och konsten att få resurser inom en myndighet. Vi får följa en intressant inre resa för Katarina som får axla chefens mantel under några händelserika veckor i Hudiksvall med omnejd. 

Jag var mycket imponerad av stycket som handlade om biljakt i kapitel sju. Det är aktion på högsta nivå och jag kan känna doften av bränt gummi från rykande däck i näsan. Det är nästan Bullit-känsla om ni minns filmen med Steve McQueen från 60-talet. Ett kort stycke men så väl skrivet!
Där det finns hjärterum är en vitsig titel som ger en fingervisning på vad som hände. Men författaren lyckas blanda korten som den skickliga illusionist han är och att spara det bästa till slutet. Vi ser fram emot nummer fyra i serien som ska hetta Ett liv att pruta på. Undrar vad som döljs bakom den titeln?

PS. Jag har inspirerats av ”Lotta Olsson tipsar” i DN (9 juli 2022) där hon skriver: ”Hur lyckas man skriva en deckare? Mordet ska vara trovärdiga och villospåren rätt placerade. Men svårast verkar vara att beskriva personer”
Så här klarar sig  Där det finns hjärterum i Lottas test
Trovärdighet i mord samt polisarbete – uppfylld 
Villospår och illusioner för spänningens skull – uppfylld 
Personskildringen av huvudkaraktärer – uppfylld med råge.
Netflix eller TV4 borde göra en TV-serie om X-gruppens arbete, tycker jag! Det är en polisroman av rang som jag vill rekommendera. Och en mycket bra fortsättning på X-gruppen serien.

ANDRÉ LOUTCHKO

 
 

FINNS HÄFTAD, E-BOK OCH LJUDBOK