BENHÖGEN
ULF BROBERG & KJELL E. GENBERG
När Gunilla Björling anmäler 17-åriga dottern Johanna försvunnen blir
det ett ärende för Kenneth Klintman och Lisa Norén vid Uppsalapolisens
krimjour. De upptäcker kopplingar som gör att de tar kontakt med
kollegerna på narkotikapolisen och får klart för sig att man tror att ett
nytt kriminellt nätverk har etablerat sig i staden, men lyckats hålla sig
under polisens radar.
Samtidigt pågår utgrävningar av mycket gamla gravar i Gamla
Uppsala, och där hittar man skelettdelar från en nyligen död människa
tillsammans med de ursprungliga som grävts ut. Finns det ett samband
med narkotikahandeln?
Klintman blir vittne till hur en ung man mördas och blir själv träffad
av automateld. Turerna är många och insatsstyrkan får sättas in
flera gånger innan allt kan benas ut.
OM BOKEN
BENHÖGEN
Jul 23rd, 2023 | By ansvarig | Category: 2023-07 juli, Recension
Av Ulf Broberg och Kjell E. Genberg
Arx förlag, 2023
ISBN 978-91-88893-51-2, häftad, 188 sidor
Jag har själv skrivit ett par böcker ihop med Kjell E. Genberg, och det är ingen mödosam process precis. Inte när man samarbetar med en av Sveriges mest produktiva författare som med finess tar en nybörjare vidare då han kört fast. Bättre samarbetspartner går knappast att få. Men jag blir mäkta förgrymmad då totalt ointresserade personer – som inte ens begriper sig på författande och allra minst läst en bok på de senaste tjugo åren – kommer med nedlåtande frågor av typen: hur många procent av boken har du skrivit då? Och sedan ett nedlåtande leende. Precis som om man inte skulle kunna göra sitt pensum i samarbete med Kjell. Jag hoppas verkligen inte att Ulf Broberg råkat ut för sådana förståsigpåare, för det är han inte värd.
Polisromanen Benhögen av författarna Ulf Broberg och Kjell E. Genberg är den fjärde gemensamma boken. Liksom tidigare böcker handlar denna om Brobergs hjältepoliser Kenneth Klintman och Lisa Norén vid Uppsalapolisen. Broberg har skrivit en fem–sex stycken egna polisromaner med dessa poliser i huvudrollen. I berättelsen finns också Genbergs lesbiska polis Katarina Solberg – och hennes katt Bjässen (en bifigur som är en av mina favoriter). Förresten, just det här med lesbiskheten har inte haft så stor bäring på de tidigare historierna och har det väl egentligen inte i denna handling heller. Men det känns friskt att författarna lagt till lite extra personlighet till Katarina, som ju för övrigt är huvudkaraktären i Kjells tio böcker om X-gruppen i Hudiksvall.
Hur blir det då när Broberg och Genberg blandar sina huvudrollsinnehavare? Jo, tack bra! Men jag vill komma tillbaka till det där med samarbete mellan författare. Eftersom jag läst så gott som allt som Broberg producerat och stora delar av Genbergs böcker så vill jag påstå att de tagit sina bästa egenskaper med till historierna om trion Klintman, Norén och Solberg. Jag vet ju att Genberg – med hundratals böcker på sitt samvete – är oerhört flyhänt. Och den egenskapen märks verkligen i Benhögen. Brobergs styrka är den initierade faktakunskapen om modernt polisarbete. Det kan ingen undvika i den här boken. Blandar man flyhänthet med fakta så kan man skapa en bra bok. Det har man gjort här, och många läsare väntar redan på fler böcker. Men enligt författarduon lär det inte komma fler böcker av den här typen.
Men tillbaka till frågan om blandningen av karaktärerna som ju från början skapats av två författare som nu alltså gör gemensam sak. Liksom de tidigare böckerna är också Benhögen fristående. Men som läsare uppskattar jag igenkänningseffekten från allt det som författarna skrivit, på egen hand och gemensamt. Ja, jag skulle gå så långt som att påstå att karaktärerna av någon anledning utvecklats genom samarbetet. Framför allt gäller det Kenneth Klintman och Lisa Norén som har fått mer kött på benen och känns mer levande. Katarina Solberg har vi fått reda på ganska mycket om i de tidigare böckerna så hon känns mer som en mysig figur med trevlig igenkänningsfaktor. Jag nämnde katten Bjässen tidigare. Tyvärr finns han med bara ett par gånger i Benhögen, men jag står ut med det!
Och vad syftar då titeln Benhögen på? Ja, pratar man med Kjell E. Genberg så menar han att han äntligen fick vara med om att skriva en bok som syftar lite på hans välkände västernhjälte, Ben Hogan. När han på sjuttiotalet var halvvägs med sina femtiotalet böcker om revolvermannen döpte han honom skämtsamt till Benhögen, och det där har väl på något sätt suttit kvar i hjärnan hos författaren. Nåväl. Boken Benhögen handlar bland annat om utgrävningar av mycket gamla gravar i Gamla Uppsala. Där hittar man skelettdelar från en nyligen död människa tillsammans med de ursprungliga som grävts ut. Finns det ett samband med narkotikahandeln man utreder?
Den som läser får se!
PETER OLOFSSON