Hemma–Borta

Karl Ove Knausgård & Fredrik Ekelund

Fakta

ISBN: 978-91-87043-45-1
Band: Kartonnage
Antal sidor: 552
Utkom: november 2014
Översättning av Knasugård från norskan: Rebecca Alsberg

 

 

Högupplösta bilder på omslag och författare hittar du under pressrum.

SLUTSÅLD

hemma–borta

Karl-Ove Knausgård sitter hemma i Skåne med fru, fyra små barn och hund. Han ser fotbollsmatcherna på teve och somnar framför apparaten. Han gillar 0–0-matcher, cigaretter, kaffe och Argentina.

Fredrik Ekelund är borta, på plats i Brasilien. Där spelar han fotboll på stranden och tittar på matcherna tillsammans med folk på stan. Fredrik älskar matcher som slutar 4–3 och lag som spelar vacker fotboll. Han gillar caipirinha och Brasilien.

Hemma–Borta är en bok om fotboll utöver det vanliga.Författarna använder VM i Brasilien som en utgångspunkt för reflexioner kring liv och död, konst och politik, klass och litteratur – och vad det innebär att vara hemma i en globaliserad värld. Brevväxlingen öppnar nya rum, ger oss berättelser från två skapande författarliv i vilka vi kommer under huden på båda samtidigt som breven ger en inblick i författarnas förhållande till samtiden, fotbollens plats i deras egna liv och spelets betydelse för mänsklig samvaro samtidigt som de ställer frågan: Är VM 2014 helt enkelt det bästa som någonsin har spelats?

Författarna

Fredrik Ekelund, född 1953, författare, dramatiker och översättare. Han debuterade med hamnarbetarskildringen och generationsromanen Stuv Malmö, kom! 1984 och har sedan dess gett ut ytterligare sexton böcker. Han belönades med Fackföreningsrörelsens Ivar Lo-pris 2009 för romanen M/S Tiden. ”Årets bästa svenska roman”, skrev Svenska Dagbladet och Dagens Nyheters recensent fyllde i: ”Jag vet inte om jag någonsin sett det Ekelundska språkfyrverkeriet i en mer bländande uppvisning än här”.

I sin självbiografiska bok Fadevår, tack för ljuset! (2010) ”… skriver Fredrik Ekelund in sig i den långa rad av barndomsskildrande författare som den svenska litteraturen förfogar över, och han gör det dessutom med både språklig elegans och en lyhörd känsla för minnenas komplexitet.” (SvD)

Ekelund bor i Malmö och har spelat i det svenska författarlandslaget i fotboll, som anfallare.

Karl Ove Knausgård, född 1968, debuterade 1998 med romanen Ute av verden, för vilken han som första debutant någonsin erhöll det prestigefulla Kritikerprisen. År 2004 kom den fristående fortsättningen, romanen En tid för allt (på svenska 2006). Han fick därefter ett enormt internationellt genombrott för sin romansvit Min kamp och för den första delen belönades han med Norges stora litterära pris, Brageprisen. Min kamp utsågs i Verdens Gang till en av de senaste tio årens bästa böcker och till årets bok av Morgenbladets läsare. Knausgård är nu även aktuell med essäsamlingen Själens Amerika.

Information (Danmark) om Min kamp: ”Det är roligt, det är sorgligt, det är tankeväckande, det är skvallerframkallande, det är existentiellt berörande, det är vackert, det är filosofiskt. Det är samtid och evighet, det är storslaget.” The New Yorker (om årets bästa böcker 2012) om Min kamp: ”Finns det någon seriös samtidsförfattare som påminner oss om vår dödlighet? Den 43 år gamle romanförfattaren Karl Ove Knausgård gör det definitivt … det finns en enkelhet, en öppenhet och en oskyldighet i hans förhållande till livet, och därmed i hans förhållande till läsaren. Där många samtida författare automatiskt skulle ha använt sig av ironi, är Knausgård ytterst ärlig, orädd när han ger uttryck för universell rädsla, orädd för att verka naiv eller löjlig.”

Knausgård bor på Österlen i Skåne och har spelat i det norska författarlandslaget i fotboll, som mittback.

 

Röster om boken

Per Hägreds artikel i Kvällsposten/Expressen kan du läsa här

Läs recensionen i Ystads Allehand här

Läs Arvid Jarjuks fina reportage om boken i Sydsvenskan här.

Magnus Sjöholm skriver i Kristianstadbladet 2 december: Bollpojkar om spelet och världen.