Spelaren Christian Günther. Sveriges utrikespolitik under andra värlskriget

Henrik Arnstad

Fakta

ISBN: 978-91-87043-20-8
Format: 135 x 210, häftad

Antal sidor: 520 sidor

Utkom: 15 maj 2014

Köp boken via:
Adlibris
Bokus

spelaren christian günther

Spelaren Christian Günther Sveriges utrikespolitik under andra världskriget. Boken
som förändrade norra Europas historieskrivning, diskuterades på internationell regeringsnivå och blev standardverk om Sveriges kontroversiella utrikespolitik under andra världskriget.

Utrikesminister Günther arbetade 1940–1941 hårt för ett svenskt närmande till Nazityskland. Under arbetets gång blev han en säkerhetsrisk och begick troligen spioneribrott. Kanske erbjöd han till och med Nazityskland, i hemlighet, militärfördrag.
Ett år senare gav Günther, som förste utrikesminister i världen, judar en fristad under Förintelsen.

Spelaren Christian Günther tecknar ett porträtt av en gåtfull minister och person, känd för sin spelmani, som periodvis ensam utformade den svenska utrikespolitiken under andra världskriget.

Boken som utkom första gången 2006 (W&W) har i denna nya
upplaga försetts med ett nyskrivet förord av författaren Ola Larsmo.


Om författaren

 Henrik Arnstad, född 1967, är journalist och historiker med ett flertal böcker bakom sig om andra världskriget, fascism och historiskt mörker.

Om BOKen


Sveriges utrikesminister under andra världskriget Christian Günther kritiserades hårt för eftergiftspolitiken mot Nazityskland och blev efter kriget syndabock och mer eller mindre bortglömd. Grunden för hans politik var till en början att han föredrog en tysk seger, eftersom han fruktade Sovjetunionen mer än Tyskland. Enligt Henrik Arnstad är det emellertid inte sant att Günther skulle ha haft nazistiska sympatier, och trots sin tyskvänlighet ingrep han tidigt för att rädda judar undan Förintelsen. I takt med de tyska motgångarna ändrade han inställning och var i krigets slutskede beredd att medverka till att Sverige ingrep i kriget för att befria Norge och Danmark. Författaren till den här läsvärda biografin har studerat historia och arbetar som frilansjournalist. Boken är skriven med alla historieintresserade som målgrupp. Illustrationerna består av en karta och ett antal fotografiska porträtt av Günther och några andra personer med anknytning till samlingsregeringen och krigsårens Sverige. Litteratur- och källförteckning m.m. finns på en webbplats vars adress finns i boken.

Ulf Pauli.


Denna upplaga har försetts med en nyskrivet förord av Ola Larsmo, ordförande för svenska PEN-klubben.