Idrottsplatsen i våra hjärtan
En K-spaning på genuina idrottsplatser från söder till norr
 

Göran Willis,  Ronald Åman & Mats Tallkvist

Fakta

ISBN: 978-91-87043-71-0
Format: 235x225 mm, kartonnage
Antal sidor: 376
Utkom: september 2016

SLUTSÅLD

idrottsplatsen i våra hjärtan
 


Sverige har en unik, kulturell skatt i form av gamla idrottsplatser som fortfarande är i bruk. Många av dessa har en historia som sträcker sig tillbaka till början av 1900-talet. Idrottsplatser har ofta varit och är en naturlig samlingsplats i lokalsamhället.
 
Boken handlar om dessa idrottsplatser folkliga och väl använda  både i glesbygd och storstad. Göran Willis och Ronald Åman har med god hjälp av Mats Tallkvist forskat och rest land och rike runt i sann Nils Holgerssonanda under två år på spaning efter genuina idrottsplatser. I boken redovisas historik, evenemang, publikrekord och udda händelser. Författarna återger anekdoter berättade av vaktmästare, ledare och andra eldsjälar. Närmare 300 idrottsplatser skildras landskapsvis i ord och bild och delas in i tre grupper. En boll – en anmärkningsvärd idrottsplats i sin omgivning. Två bollar – utomordentlig historia värd en omväg. Tre bollar – exceptionell historia värd en egen resa.

Om författaren

 
Göran Willis har varit journalist sedan början på 80-talet. Först på SR P3 med program som Cult och Nova. Därefter på tre år som reporter på kulturredaktionen SVT. Startade produktionsbolaget Top Film och gjorde tillsammans med Staffan Bengtsson och Hans-Åke Lerin tv-serien K-märkt. Under 15 år blev det över 100 avsnitt i 5-minutersformat samt ett tiotal halvtimmesdokumentärer. Sedan 8 år frilansar han som resejournalist samt skriver böcker i K-märkt anda. 

Ronald Åman är f.d. elitspelare i fotboll för Örebro SK och Djurgårdens IF och var med i Sveriges VM-trupp i Argentina 1978. Efter fotbollskarriären fullbordade han en utbildning inom reklam och marknadsföring och en fil kand. i ekonomi och psykologi, samt en MBA från Handelshögskolan i IT/Affärsutveckling. Yrkesmässigt har han en plattform som managementkonsult med inriktning på destinationsmarknadsföring, samtidigt som han flitigt och uppskattat medverkat i kåserier och krönikor runt fotboll.

Mats Tallkvist har sen många år tillbaka haft ett brinnande intresse för gamla idrottsplatser och dess miljöer. 2008 startade han en hemsida om idrottsplatsnostalgi. Där presenterar han egna bilder och fakta om de idrottsplatser han besökt.  

Glada upphovsmän på bokmässan i Göteborg.Foto Lena Tallkvist.

Mingelbilder från bokreleasen i Stockholms matmarknad den 15 september. "Alla var där"

Recensioner

"Författarna gör sitt för att höja folkbildningen. Respektive samhälles historia löper prallellt med idrotten. Här finns gott om kunskapshål att fylla …"Läs mer här!

Jan Majlard, Sport & Afärer, oktober 2016
 

"Idrottsplatsen i våra hjärtan är en nyutkommen bok där närmare 300 svenska idrottsplatser skildras i ord och bild. En härlig nostalgikick men också en påminnelse om hur viktig idrottsplatsen är som förenande samlingsplats än i dag."

Anders Lindblad, Svenska Dagbladet, 18 sept 2016
 

"Men vilken rasande viktig dokumentation som gjorts. Tack för att dessa kulturhistoriska miljöer äntligen uppmärksammas."

Bodil Juggas, Arbetarbladet, 25 september 2016.