Fotboll från Mielke till Merkel
Kontinuitet, brott och förändring i supporterkultur i östra Tyskland

Joakim Glaser

Fakta

ISBN: 978-91-87043-61-6
Format: 135x210, häftad

Antal sidor: 384

Utkom: 2015
Finns  som e-bok

Högupplösta bilder på omslag och författare hittar du under pressrum.

Köp boken via:
Adlibris
Bokus

Fotboll från Mielke till merkel


I Fotboll från Mielke till Merkel undersöker Joakim Glaser hur fotbollssupportrars identitetsformeringar påverkats av politiska, ekonomiska och sociala förändringar i östra Tyskland mellan 1965 och 2015. Denna avhandling är baserad på intervjuer och deltagande observationer med supportrar från BFC Dynamo, FC Erzgebirge Aue, 1. FC Magdeburg och 1. FC Union Berlin. Genom att studera supportrarnas identifikation med klubbarna, vilka har varit viktiga meningsskapande institutioner såväl före som efter den tyska återföreningen 1990, blir det också möjligt att öka förståelsen för och kasta nytt ljus över DDR-tiden och inte minst erfarenheten av den tyska återföreningen ur ett östtyskt perspektiv. Den centrala utgångspunkten är därmed det dialektiska förhållandet mellan DDR och Västtyskland och mellan östra och västra Tyskland efter återföreningen.

Det handlar således om det rum som mellan 1949 och 1990 utgjorde Tyska demokratiska republiken (DDR) och som idag är en del av Förbundsrepubliken Tyskland. Tidsmässigt omfattar avhandlingen både DDR och östra Tyskland efter återföreningen, vilket gör det möjligt att analysera hur kontinuitet, brott och förändring har kommit till uttryck i supporterkultur i östra Tyskland och vilken betydelse fenomen som nation, makt och generation har haft för identitetsskapandet.
 

 

Om författaren

Joakim Glaser, född 1965, har arbetat som gymnasielärare i historia och engelska. I sin licentiatavhandling från 2011 Med muren i backspegeln, analyserade han nationens betydelse för ungas identitetsskapande i östra Tyskland. Fotboll från Mielke till Merkel. Kontinuitet, brott och förändring i supporterkultur i östra Tyskland är Glasers doktorsavhandling i historia.

Recensioner

Men Glasers undersökning måste nog ändå betraktas som ett pionjärverk. Den tar fotbollen på allvar, inte endast som spegel av samhället utan också som en väsentlig del av det.

Lars-Eric Jönsson,
Helsingborgs Dagblad 2015-12-15


Når dette er sagt, hadde jeg stor nytte av denne boken. For oss som ikke er tilstrekkelig språkkyndige til å lese tyske bøker og avhandlinger bidrar den med viktige data og perspektiver fra en fotballkultur som i hvert fall i Norge har fått for lite oppmerksomhet i forhold til den engelske. Jeg nøler ikke med å anbefale boken for alle interesserte.

Arve Hjelseth 2016

idrottsforum.org
 

Vill du läsa hela recensionen tryck här.