Min Nell: En ung svenska i expressionismens Berlin

Margareta Alin Hegelund

Fakta

ISBN: 978-91-87043-96-3
Band: Kartonnage, rikligt illustrerad
Antal sidor: 264
Utkom: maj 2018

Högupplösta bilder på omslag och författare hittar du under här.

Slutsåld

Nell walden – En ung svenska i expressionismens Berlin

Genom en äventyrlig kvinnas ögon får vi följa tiden kring och efter förra sekelskiftet – två världskrig, den stora Depressionen och ett Europa i förvandling. Hon satsade allt »Jag har alltid bränt mitt ljus i båda ändar».

I Trelleborg får Nell sin goda bakgrund i stadens flickskola. Fadern blir prost i Landskrona – men Nell vill inte stanna där »jag ville ut». Tiden var mogen att spela en roll på samhällets scen och Berlin blir hennes bas.

Nell tar sig fram trots sitt kön. Hon blir konstnär, konstsamlare och skribent. Inom rörelsen Der Sturm blir hon snabbt en förgrundsgestalt och spindeln i nätet. Hon och hennes förste make
Herwarth Walden reser runt i Europa och letar upp nya radikala konstnärer inom bild-, scen- och ordkonst. De lanserar de mest namnkunniga bildkonstnärerna som Chagall, Kandinsky och Kokoschka.

Herwarth Walden hamnar så småningom i fängelse i Ryssland, andra maken Hans Heimann kommer till koncentrationsläger i Tyskland. Nell själv överlever trots alla svårigheter. Hon emigrerar till Schweiz tillsammans med sina stora konstsamlingar.

På ålderns höst donerar hon till Konstmuseet i Bern samt Moderna museet i Stockholm. Landskrona museum och stad blir universalarvinge.

Margareta Alin Hegelund är en av få nu levande i museivärlden som träffat denna mångfacetterade
kvinna. Genom personliga minnen, studier i arkiv och bibliotek skildrar hon ett motsägelsefullt livsöde.

Författaren

Margareta Alin Hegelund har varit kulturchef i Landskrona, chef för Kulturen i Lund samt direktör för Världskulturmuseet i Göteborg. Genom sina intresseområden har hon verkat inom Levande Historia samt varit ordförande i Svenska Unescorådet.

Röster om boken

Waldens liv och konstnärskap beskrivs med ett ärligt och personligt tilltal, där även mindre smickrande drag beskrivs. Läsaren får känslan av att Walden är en medveten (affärs)kvinna som driver sitt varumärke, men samtidigt verkligen brinner för konsten genom sitt konstnärskap och sitt konstsamlande och skrivande. Min Nell är en spännande och inspirerande bok som samtidigt är ett inlägg i både konst- och kvinnohistorien.

 Annakarin Lindberg,  BTJ-häftet nr 16, 2018.