trygve Bång

Trygve Bång har regelbundet vistats i Berlin sedan 1958. Han har gett ut ett tiotal böcker och flera reseskildringar. Bland annat Typiskt danskt, som handlar om Köpenhamn och danska öar. Om den skrev författaren och litteraturkritikern Sven Christer Swahn: ”Det är inte bara hos Piraten spisar kan flyta”. ”Bångs reflexionsprosa ger associationer till Jolos reseäventyr.” Hans senaste bok Modersuggan och det osynliga lort-Sverige karakteriserades av författaren Lars Gustafsson i Expressen som ”ett briljant reportage” och som ”mycket välskriven”.

Bång fick Piratensällskapets Bombi Bitt pris 1999.

 

Röster om boken


"Skriv mig snart något från Berlin, min andra födelsestad" bad August Strindberg 1894, i ett brev till Bengt Lidforss. Man drabbas lätt av abstinensbesvär så fort man lämnat Preussens och numera återigen Tysklands huvudstad, just nu Europas mest intressanta mångmiljonstad. Den risken tar inte Trygve Bång som rör sig hemvant i varje kvarter i Berlin och som återvänder dit gång på gång, i jakt på användbara adresser till gallerier, museer och alla sorters sevärdheter, inte minst barer och restauranger.

Under snart sextio år har han skaffat sig en enastående överblick, först av den dramatiska historien om Östberlin och Västberlin, och sedan av den återförenade staden efter Die Wende 1989. Topografin känner han utan och innan och hittar till gränder och prång minst lika bra som en infödd. I Berlin – upptäcktsfärder i tid och rum skildrar han i text och bild denna dynamiska stad med stor sakkunskap och uppenbar förälskelse. I tretton detaljrika kapitel är han vår guide till olika stadsdelar, från det flotta Westend till det bohemiska Kreuzberg, från den gamla flygplatsen Tempelhof via 1936 års Olympiastadion till vad som återstår av Muren.

Han vet lika mycket om staden på Fredrik den Stores 1700-tal och Bismarcks 1800-tal som under Weimar-republiken, nazismen, och det kalla krigets kommunism, och han berättar om en stor skara personer som satt sina spår i Berlin, som Joseph Goebbels, Marlene Dietrich, Bertolt Brecht och David Bowie, och han kan alla de intressanta anekdoterna. De svenska Berlinkännarna är inte få, förutom Strindberg och Lidforss bland många andra Ellen Rydelius, Svante Löfgren och Carl-Johan Vallgren. Till den sakkunniga skaran hör Trygve Bång som med mycket större rätt än John F. Kennedy kan säga "Ich bin ein Berliner!"

 

Ivo Holmqvist
Professor emeritus i skandinavistik
Universitetet i Gent, Belgien

 

Titel

Berlin
En upptäcktsfärd i tid och rum