• Krimi
  • Mördaren är på väg

MÖRDAREN ÄR PÅ VÄG

ULF BROBERG & KJELL E. GENBERG



En död kropp i en eldhärjad stuga i ett skogsområde nära Uppsala förbryllar utredningsledaren Kenneth Klintman och hans medhjälpare Lisa Norén och Katarina Solberg. Identifieringen av offret leder dem både till Hälsingland och niporna vid Ångermanälven. Samtidigt hittas döda kvinnor längs E4 i både norr och söder.
     Polistrion i Uppsala får en hum om vem den seriemördaren kan vara och ett förfluget ord upplyser gärningsmannen om att han är avslöjad och han beslutar sig för att tysta kommissarie Solberg. Kommer han att lyckas i kampen mot klockan?
 
Mördaren är på väg är Ulf Broberg och Kjell E. Genbergs tredje polisroman i serien om kriminalpoliserna Solberg, Norén och Klintman.

Finns även som ljudbok

oM Boken

Blaskans vänner 1 juni 2022
 
Bokanmälan
Mördaren är på väg. Av Kjell E. Genberg och Ulf Broberg. Arx förlag 2022.

En bränd kropp upptäcks i ett eldhärjat hus utanför Uppsala. Längs E4:an hittas mördade unga kvinnor. De har blivit utsatta för övergrepp, och är sexuellt exponerade.
Detta är mitt första möte med Uppsalapoliserna Kenneth Klintman, Lisa Norén, och deras Stockholmsbaserade kollega Katarina Solberg, som blir satta att utreda fallen. Chansen att följa deras kaffe och kanelbulle-ackompanjerade bilfärder och möten i polishuset har dock funnits sedan 2020, i de tidigare romanerna Förvillande lik och Meningen med döden. Genberg och Broberg är en snabbfotad författarduo. Kanske tycker jag som läsare att det går lite väl fort på vissa ställen i texten. Personerna kommer inte riktigt till liv, en upplevelse hos mig som dock kan bottna i att jag missat introduktionen i de tidigare böckerna.

Att det finns ett samband mellan den brända kroppen och de döda kvinnorna anar läsaren tidigt, och detta kommer att bekräftas. Jakten på mördaren utvecklas till något av en road movie med avstickare till bland annat Ångermanland. Efter några genretypiska villospår lyckas den sympatiska polistrion identifiera mördaren.
Den person som intresserar mig mest i den här romanen är Katarina Solberg, en stenrik polis (arvtagerska) som lever ensam i Helenelund. Jag blir genuint engagerad i hennes strävan att få ordning på den herrgård hon impulsköpt (!), bland annat för att kunna hyra ut sin Helenelundskåk till en bostadslös kollega. Till de mer spännande inslagen hör Katarinas duster med den oranga katten Bjässen som med imponerande självsäkerhet valt henne till sin matmor. Kanske tvivlar jag en aning på att Katarina i denna kontantlöshetens tid går omkring med fickorna laddade med tusenlappar, som hon stoppar i händerna på folk när hon behöver hjälp med något, men allt måste kanske inte vara helt trovärdigt.
Genberg och Broberg är en påläst duo. Låt oss säga att bokens mördare inte någon påfallande sympatisk person – något man väl knappast skulle vänta sig heller. Jag utgår ifrån att den djupt obehagliga skildringen av personens lustfyllda upplevelse av att ta livet av folk är förankrad i studier i gärningsmannapsykologi.

Med runt 270 publicerade böcker är Kjell E. Genberg en legendar bland svenska författare. Ulf Broberg har skrivit flera deckare samt biografiska skildringar (om Fadime Sahindal, och Polisliv, om Uppsalapolisen Christer Nordström).
Gedigen skrivrutin borgar för att författarna knyter ihop allt, till det filmiskt spänningsfyllda slutet. Nu är jag nyfiken på hur det kommer att gå för Katarina Solberg med herrgården i fortsättningen. Och så undrar jag lite över polisassistent Anna Tjäder som bor i Solbergs källare i Helenelund. Kan det månne vara en avlägsen släkting till undertecknad?

 

KARIN TJÄDER

 
 

Ulf Broberg / Kjell E. Genberg 
Mördaren är på väg 
(Arx Förlag)
Det lyckosamma samarbetet mellan Ulf Broberg och Kjell E. Genberg har nu resulterat i en tredje bok, ”Mördaren är på väg”.
Här fortsätter de båda författarnas polishjältar Kenneth Klintman, Lisa Norén och Katarina Solberg att lösa brott. Detta är i och för sig huvudpersoner som i högsta grad klarar sig på egen hand i böcker som exempelvis Brobergs ”Mulan” och Genbergs ”Ingen tid till försoning” men som i det här författarsamarbetet går från klarhet till klarhet.
Vi har lärt känna polisinspektörerna Klintman och Norén och poliskommissarie Solberg och deras alldeles utmärkta samarbetsförmåga i de två tidigare böckerna ”Meningen med döden” och ”Förvillande lik”.
I den senaste boken kastas vi mellan Uppsala, Stockholm och Hälsingland. Döda kvinnor hittas längs E4 i både söder och norr. De tre poliserna kommer snart seriemördaren på spåren – och han beslutar sig för att tysta Katarina Solberg. 
Broberg och Genberg skriver med ett schwung som få av dagens krimförfattare klarar av.
Genberg har ju hållit på i genren sedan 1960-talet och kan konsten att brodera ut en historia. Broberg kan polisarbetet både utan och innan, och det märks i flera insiktsfulla passager i boken.
Det här är en sådan där bok som det är svårt att lägga ifrån sig när man väl börjat läsa. Så, se till att ha lästiden då du bestämmer dig för denna läsupplevelse.
Peter Olofsson, som härmed gästrecenserar på Deckarlogg, är chefredaktör för tekniktidningen Energi & Miljö. Han har också skrivit flera böcker, bland annat ”Spänning och ledning i 100 år” (en bok om elektricitetens utveckling i Sverige). Med ett gediget intresse för kriminallitteratur är han på ständig jakt efter den mest hårdkokta svenska deckaren genom tiderna.