• Krimi
  • Ett liv att pruta på

ETT LIV ATT PRUTA PÅ
KJELL E. GENBERG


Hudiksvallspolisen blir tvungen att skjuta en vettskrämd och skadad älg som tagit sig in i en herrekiperingsaffär i köptemplet Guldsmeden. Händelsen visar sig ha samband med ett fynd av en död människa under en hög kasserade böcker på loppmarknaden i Bricka Folkets Hus och en begynnande knarkepidemi i norra Hälsingland. I samma veva sprängs en bil i luften i Hudiksvall. Avsikten är att döda föraren. Han hinner dock ur och överlever. Poliserna grubblar över vem som vill döda en invandrad krögare som inte ens hunnit öppna sin krog. Den sammansvetsade gruppens utredare börjar få interna bekymmer. Kommer den att splittras?
 

Boken ingår i serien om X-gruppen som nummer 4

OM Boken

Dast Magazine 19 aug 2022
ETT LIV ATT PRUTA PÅ 
Aug 19th, 2022 | By ansvarig | Category: 2022-08 aug, Recension
Av Kjell E. Genberg
Arx förlag, 2022
ISBN 978-91-88893-39-0, 214 sidor

En bilbomb, ett beställningsmord på en invandrad amerikansk medborgare med orientaliska rötter, en lejd mördare och en skadeskjuten älg i köpcentrumet Guldsmeden. Samt ett lik på en loppis! Det går vilt till i Hudiksvall med omnejd i den fjärde boken Ett liv att pruta på i X-gruppen. Uppslagen är många och utredningsgruppen går på knäna. Teknikern Lenina Jimenez, som jag tror introducerades i X-gruppen i tredje boken, gör viktiga insatser när hon utreder cyberspår och analyserar foto i offrets mobiltelefon. Katarina Solberg fortsätter växa i sin roll som kriminalare och ledare. 

Det är full fart med andra ord och det gäller att hålla i hatten när man läser boken. Men vi ska inte glömma små detaljer. Jag gillade namnet Lenina. Här fångar KEG en kul detalj om sydamerikanska invandrare som kom till Sverige på 70–80-talet. Många sydamerikaner på 70-talet, kanske också senare, döpte sina barn efter revolutionära hjältar. Jag själv har Mao, Che, Lenin och Stalin bland mina bekanta. En ändelse i femininum förvandlar manligt revolutionärt täcknamn ”Lenin” (hatobjekt för många!) till ett mjukt och fint namn i stil med Jelena samtidigt som det signalerar om Jimenez föräldrars politiska hemvist och Sveriges generösa invandrarpolitik på 70-talet. Namnet Lenina har en mycket vacker klang i ryska öron. Små detaljer som speglar verkligheten är något KEG är bra på!
KEG smyckar berättelsen med små Hälsinglandspärlor. Fika på Dellenbaden omnämns i boken. Jag var faktiskt tvungen att surfa till Dellenbadens hemsida för att beundra deras glassortiment. Kul med lokala tips och kanske användbart i framtiden om man vill glassa i Hälsingland.

Nu när jag har tagit mig igenom fyra böcker så börjar jag reflektera över seriens formgivning hos Arx Förlag. (Grafisk form: Karin Stangertz.) När jag först höll ettan och tvåan i min hand tyckte jag att layouten var ytterst minimalistisk. Nästan för simpel för min smak.  Men nu när jag läser bok nr fyra så tycker jag att formen fungerar mycket bra i det långa loppet. Tydligen var det förlaget och författaren som ville slippa den vanliga sortens omslag som vi ofta förknippar med kriminalromaner. (Vad förknippar ni med deckargenren?). Eller så tröttnade KEG på suggestiva omslag, han har några dussin färgstarka sådana på sitt samvete. Det enda som antyder att det är en deckare är den lilla pistolen längst ner på omslaget. Sparsmakat och en kraftfull markering. Och romanernas titlar är så talande och finurliga så de talar för sig själva. De passar mycket bra till retrostilen och omslag gör sitt jobb, dvs fångar ögat.

Jag fick lära mig ett nytt ord på sidan 123. Substantivet ”murva” fanns tydligen inte med i glosorna i svenska för invandrare för många år sedan. Det ordet har jag missat i mina språkstudier. Och i mitt Word program lyser det rött.  Man lär sig alltid nytt i stort och smått när man läser KEGs böcker. Skämt åsido. Den här kriminalromanen är riktigt bra; den snabba handlingen är full av överraskningar och karaktärerna utvecklas hela tiden under berättelsens gång. 

ANDRÉ LOUTCHKO

En liten rubrik.