Heja Persson!
Samisk triumf i Vasaloppet
Isak Lidström

Fakta

ISBN: 978-91-88893-02-4
Format: 135x210, kartonnage

Antal sidor: 112

Utkommer: 5 december 2018

Högupplösta bilder på omslag och författare hittar du under pressrum.

Köp boken via:
Adlibris
Bokus

Heja persson! samisk triumf i vasaloppet

Heja Persson! är den svenska längdskidsportens äldre kulturhistoria berättad med en enskild tävling som fond. 

Det handlar om skidsportens starka samiska anor, ett annars bortglömt kapitel i den svenska idrottens historieskrivning. 

Det handlar om Vasaloppet i en tid när skideliten bestod av skogshuggare, vargjägare och rallare. Det handlar om fiskesamen J-A Persson, om hur han tog sig från Skerfa vid sjön Tjeggelvas ned till Dalarna och vann sitt livs stora seger.  ”Det samiska namnet och det karga Arjeplog har i samband med årets Vasalopp plötsligt på ärans och ryktets vingar blivit riksbekant. Det är vår lille, till sitt yttre oansenlige stamförvant J. A. Persson från Arjeplog, som åstadkommit detta. Genom radion och i spaltlånga artiklar i pressen, beledsagade av feta rubriker, är det känt, hurusom Persson den 3 mars i en mördande konkurrens bland 87 skidtävlare, tillhörande Sveriges elitkår, utgick som segrare i årets Vasalopp.” 
Samefolkets egen tidning, nr 1 1929. 
 
 

Om författaren


Isak Lidström (f. 1988) är idrottshistoriker, verksam som doktorand i Idrottsvetenskap vid Malmö universitet. Kom 2015 ut med boken Zorn, kyrkloppen & idrottsrörelsen. Kampen om längdskidåkningen i Vasaloppets förhistoria. Har utöver artiklar om skidåkningens historia även skrivit om estlandssvensk och samisk idrottshistoria. 

Recensioner

"Vi får följa fiskesamen Johan-Abram Persson från Arjeplog och hur det gick till när han vann Vasaloppet 1929. Hans seger kom att bli även samefolkets seger. Denna välskrivna bok lyfter fram detaljrika skildringar om hur förhållandena var för dåtidens idrottsutövare. Den är intressant för personer intresserade av idrottshistoria i allmänhet och Vasaloppshistoria i synnerhet."
Pia Holmström, BTJ-häftet nr 3 2019.

På bara 100 sidor förmedlar Isak Lidström allt detta och ännu mer på ett imponerande, iinitierat, intresseväckande och engagerande sätt. En del lite ålderdomliga formuleringar fungerar effektivt som stilmedel och ger extra färg, märg och tidskänsla./…/ I sanning en pärla till bok.

Hans Olov Ohlson, Norrländska Socialdemokraten

Samer ägde den tidiga skidsporten. Någon annan slutsats kan man inte dra efter läsningen av idrottshistorikern Isak Lidströms välformulerade, ja ofta briljanta bok ”Heja Persson!”. /…/ Lidströms bok är ett odelat nöje att läsa, oavsett sportintresse.

Jan-Olov Nyström, Norrbottens Kuriren