MINNET AV RENATE
PETER AHLQUIST


Boken ger en initierad bild av stämningen i det gamla DDR som få ”icketyskar” upplevt. Den skildrar manlig vänskap över lång tid och under exceptionella förhållanden. Romanen är kort, koncentrerad och tät men spänner ändå över ett helt vuxenliv och samtidigt på ett annat plan utspelar den sig under ett enda dygn. Den är en annorlunda spionroman, med vanliga människor och utan mord och hårdkokta hjältar. 
I en prolog får vi följa tre av bokens huvudpersoner och berättarjaget under en semesterresa till DDR. Många år senare, när diktaturen fallit, återvänder en av dem, Roland, till Sassnitz för ett möte med Renates man. 

Minnet av Renate handlar delvis om självupplevda händelser i det dåtida Östtyskland. Men den är också en kärleksroman om komplicerade relationer till en gift kvinna under diktaturens villkor. 

Recensioner

Peter Ahlquists romandebut är på dryga hundra sidor och skildrar kärlek och vänskap mellan svenskar och östtyskar under det kalla krigets dagar. …. Först många år senare, när muren fallit, kan historien få ett slags avslut. Språket är okonstlat liksom berättelsens struktur. Det ger romanen en dagboksaktig form, som fungerar i detta mindre format. Även om det förekommer dramatikhöjande inslag, såsom människosmuggling och spionverksamhet, är Minnet av Renate mer en relationsskildring än en spänningsroman. Miljöerna och tiden är bra fångade och skänker berättelsen en vemodig klang av försvunna möjligheter. Den tunna volymen äger också ett historiskt värde då den illustrerar hur
en inte obetydlig mängd svenskar kunde svara på lockropen från det kommunistiska DDR.

Publiceras i BTJ-häftet nr 15, 2017.
Lektör  Kenneth Carlsson

Här kan du ladda ned omslag samt pressmeddelande